Søg støtte

Søg

Nyhed -

30.000 krammebamser på vej til små patienter

Hvert år bliver ca. 60.000 danske børn indlagt  - og det kan være en skræmmende og ubehagelig oplevelse. Men en blød bamse i favnen kan gøre en stor forskel – både for barnet, forældrene og sundhedspersonalet. TrygFonden har sendt en krammebamse-karavane med 30.000 bamser ud i landet for at hjælpe syge børn på hospitalernes børneafdelinger.


Fremmede mennesker i hvide kitler, stikkende nåle og ukendte omgivelser kan være en både skræmmende og utryg oplevelse for børn. Og netop derfor uddeler TrygFonden for 13. år i streg bamserne Theo og Thea til børn, der skal igennem et behandlingsforløb på hospitaler og specialklinikker. 

Og nu er der nye bamser på vej med krammebamsekaravanen, der i disse uger kører ud på de danske landeveje med ét helt bestemt formål: at levere 30.000 bamser til børneafdelinger i hele landet for at gøre børns oplevelse med sundhedsvæsnet lidt lettere.

 

Det skaber både tryghed og glæde i et forløb, som er svært for de fleste børn

Birgit Lassen, klinisk udviklingssygeplejerske

Her bruger sundhedspersonalet bamserne til at berolige børnene, for eksempel når de skal bedøves eller scannes. Og når barnet skal have forklaret sygdomsforløbet, bliver bamsen ofte en del af fortællingen. På den måde er krammebamserne med til at skabe tryghed og tillid til sundhedspersonalet.

”Bamserne er en stor hjælp i vores daglige arbejde med syge børn. Vi sygeplejersker bruger bamsen til at få kontakt til barnet og til at skabe et tillidsforhold, som er helt afgørende for, at det bliver en god oplevelse for barnet. Som regel bliver børnene meget overraskede og glade, når de får bamsen, og det betyder rigtig meget for os sygeplejersker at kunne give barnet en lille gave. Det skaber både tryghed og glæde i et forløb, som er svært for de fleste børn,” siger Birgit Lassen, klinisk udviklingssygeplejerske på anæstesiologisk afdeling på Hvidovre Hospital.

Krammebamse-karavanen

Sådan ser det ud, når krammebamse-karavanen kører ud til hospitaler og specialklinikker over hele landet.

TrygFonden har siden 2007 år uddelt krammebamserne og har løbende indsamlet erfaringer og viden om brugen af bamserne. Også her er meldingen entydig:

”For de fleste børn er det en svær situation at være i et behandlingsforløb. De oplever ofte utryghed og nogle gange angst og smerte. I en sådan situation kan krammebamserne være en hjælp, både for barnet, forældrene, sygeplejerskerne og lægerne, fordi bamsen giver barnet trøst og tryghed, og den gør det lettere at tale om forløbet og det, der er svært,” siger Galina K. W. Plesner, der er projektchef og ansvarlig for krammebamserne hos TrygFonden.

Erfaringerne fra læger og sygeplejersker viser også, at en bamse i favnen hos barnet kan betyde, at barnet græder mindre, for eksempel hvis det bliver stukket - og i nogle tilfælde oplever sundhedspersonalet, at børnene behøver mindre beroligende medicin.

800.000 krammebamser på 13 år

TrygFondens rammebamsekaravane kommer rundt til de hospitaler og specialklinikker, der har ansøgt om krammebamser til syge børn. De steder, der modtager flest bamser, er børneafdelingerne på Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital, der alle modtager +4000 bamser.

I år forventer vi igen at sende 50.000 krammebamser af sted. 30.000 bamser køres ud til hospitalerne i uge 17 og 18, og i efteråret kører krammebamsekaravanen ud med yderligere 20.000 krammebamser til landets specialklinikker.

Siden 2007 har vi i alt uddelt 750.000 bamser, og i 2020 forventer vi at runde 800.000 bamser.

Har du spørgsmål?

Galina K. W. Plesner

Projektchef