Søg støtte

Søg

sommerhus sommerhus

Nyhed -

Husk at tjekke din røgalarm i sommerhuset

Sommeren er højsæson for sommerhusophold, og det er vigtigt, dit sommerhus er sikret og klar til ferien. En vigtig, men ofte overset sikkerhedsforanstaltning, er røgalarmen.


Derfor er det vigtigt at tjekke røgalarmen

1 ud af 5 danskere (20 pct.) har en fritidsbolig i form af et sommerhus, kolonihavehus, campingvogn el. lign. Ud af dem har 65 pct. en eller flere røgalarmer i deres fritidsbolig.
En røgalarm, der virker, kan redde liv ved at give dig tidlig advarsel i tilfælde af brand. Det er vigtigt at have sikkerheden på plads i alle boliger, men især i sommerhuse bygget af træ kræver risikoen for brand særlig opmærksomhed.

Hvis du bor i eget sommerhus

Her er nogle enkle trin til at sikre, røgalarmen virker i sommerhuset:

  • Tjek batterierne virker mindst en gang om året . En god huskeregel kan være at tjekke batterierne, når du skifter uret til sommertid. Test røgalarmen ved at trykke på testknappen, der bør afgive en lyd. Hvis ikke, så prøv at udskifte batterierne. Vær opmærksom på, at nogle røgalarmer har 10 års-batterier, som ikke kan skiftes, men hvor hele røgalarmen udskiftes, når batterierne er flade.
  • Fjern støv med en børste eller støvsuger og rengør røgalarmen med en blød og fugtig klud. Støv og snavs kan påvirke alarmens sensorer. Du bør rengøre røgalarmen minimum en gang om året.
 

Det tager kun 10 sekunder at sætte en røgalarm op

I 2023 havde ca. 78 pct. af os en eller flere røgalarmer opsat i vores hjem. Der er dog stadig 20 pct., der ikke har en røgalarm opsat i hjemmet. Ud af dem har ca. 1/5 faktisk anskaffet sig en røgalarm – de har bare aldrig hængt den op. Men en røgalarm i skuffen gør ingen gavn. Og det tager kun 10 sekunder at sætte en røgalarm op i loftet, så den passer på os døgnet rundt.

Hvis du lejer sommerhus

Når du lejer et sommerhus, er det især vigtigt at tjekke, om røgalarmen virker, fordi du ikke selv ved, hvornår den senest er testet osv. Her er nogle gode råd:

  • Når du ankommer i sommerhuset, så spørg udlejeren/udlejningsfirmaet, om røgalarmen er blevet testet for nylig.
  • Find ud af, hvor røgalarmen er placeret og sørg for, at alle ved, hvor alarmen er.
  • Test selv en ekstra gang, om alarmen virker ved at trykke på testknappen.

TrygFonden samarbejder bl.a. med Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber om, at der opsættes flere røgalarmer i private hjem, og at flere ved, hvordan man undgår brand og er i stand til at handle, hvis branden alligevel opstår.

Ved at tjekke røgalarmen regelmæssigt, kan du være med til at gøre en kæmpe forskel i en nødsituation. Så sørg for at få en sikker sommer og nyd ferien ved at følge disse enkle råd.

 

Har du spørgsmål?

René Højer

Projektchef