Tilgængelige hjertestartere og mennesker, der er klar til at træde til, er afgørende for at øge chancen for at overleve et hjertestop uden for hospital. Derfor opfordrer Dansk Råd for Genoplivning – i samarbejde med TrygFonden – alle steder, der har en hjertestarter hængende, til at blive en certificeret Hjertesikker Zone. Med certificeringen sikrer man, at man har det bedst mulige beredskab, hvis der sker et hjertestop. Søg om at blive en Hjertesikker Zone.
”Man skal godkendes til at være Hjertesikker Zone, men det er ret enkelt og gratis at blive certificeret. For at blive godkendt som Hjertesikker Zone skal man basalt set have en funktionsdygtig hjertestarter, der er døgntilgængelig og registreret på hjertestarter.dk, og så skal der være medarbejdere – lønnede eller frivillige – som er uddannede i hjertelungeredning,” siger Stine Strandkjær, direktør i Dansk Råd for Genoplivning.
Grethe Thomas, projektchef i TrygFondenMange af vores kommunale idrætsanlæg er oplagte kandidater til at blive Hjertesikre Zoner
Steder som fx kulturinstitutioner, idrætsanlæg, forlystelsesparker, grundejerforeninger, lufthavne og virksomheder, der har et geografisk afgrænset område, kan blive Hjertesikre Zoner. Og som en Hjertesikker Zone er man ikke alene med til at øge chancen for overlevelse, men også trygheden i lokalsamfundet.
”Man arbejder flere steder i verden med begrebet Hjertesikre Zoner og har gode erfaringer med det – både i forhold til hurtig hjælp med hjertestarter og det, at man som borger eller bruger af fx et idrætsanlæg ved, at man vil få hurtig hjælp ved et pludseligt opstået hjertestop,” siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.
Sådan bliver I en Hjertesikker Zone
For at blive certificeret som Hjertesikker Zone skal I leve op til nedenstående anbefalinger.
Anbefalingerne er:
- Alle i jeres zone kan få adgang til jeres hjertestarter og tage den i brug inden for 3 minutter.
- Hjertestarterne, som er placeret i zonen, er registreret på Hjertestarter-Netværket. (Hvis de ikke allerede er registreret, kan de registreres her).
- Jeres hjertestartere er offentligt tilgængelige. (Dette er kun relevant for zoner uden adgangskontrol).
- Der er minimum én hjertestarter i zonen, som er offentlig tilgængelig hele døgnet rundt.
- Der er en velbeskrevet og systematisk procedure for løbende vedligeholdelse og opsyn af de offentligt tilgængelige hjertestartere. Det er et krav, at man mindst én gang om ugen tilser, at hjertestarterne ikke melder fejl.
- Alle hjertestartere er påsat et klistermærke med adresse og tlf.nr, så hjertestarteren kan komme retur efter brug.
- Ansatte, frivillige, beboere eller andre med tilknytning til zonen informeres så vidt muligt om muligheden for at melde sig som frivillig hjerteløber.
- Instruktion i hjertelungeredning:
a. I zoner med ingen ansatte skal frivillige, beboere og andre, som er tilknyttet zonen, tilbydes at deltage i hjertelungeredning hvert andet år, heraf skal minimum fem personer (f.eks. en bestyrelse eller tilsvarende) deltage hvert andet år.
b. I zoner med under 10 ansatte skal alle ansatte deltage i kurser i hjertelungeredning hvert andet år, mens frivillige, beboere og andre grupper skal have tilbuddet om at deltage.
c. I zoner med 10 ansatte og derover skal minimum 20% deltage i kurser i hjertelungeredning hvert andet år.
d. Kravet om at minimum 20 pct. af zonens ansatte skal på kursus i livreddende førstehjælp bortfalder, hvis zonen har et internt beredskab. Til gengæld bedes zonen beskrive beredskabets størrelse, funktion mm. i ansøgningen
For at sikre kvaliteten af kurserne skal det være kurser, som afholdes af kursusudbydere under Dansk Råd for Genoplivning eller Dansk Førstehjælpsråd
Det er gratis at blive certificeret, og I kan søge om at blive en Hjertesikker Zone her.