Søg støtte

Søg

FOTO: Brian Bjeldbak/Ritzau Scanpix FOTO: Brian Bjeldbak/Ritzau Scanpix

Nyhed -

Coronakrisen har ikke slået danskerne ud

Coronakrisen har ikke rykket grundlæggende ved danskernes tryghed, men der er alligevel markante udsving. Det viser TrygFondens Tryghedsmåling 2020.


TrygFondens Tryghedsmåling 2020 har særlig relevans, fordi Danmark ligesom resten af verden lige har været igennem en stor krise, hvor det meste af samfundet har været lukket ned for at hindre smitte og spredning af coronavirus. Den overordnede konklusion i rapporten er, at trygheden i Danmark er stabil, og at coronakrisen ikke har slået danskerne ud:

"Vi har igennem snart 20 år målt, hvad der gør danskerne trygge og utrygge. Og selvom vi i vores målinger har noteret os et løbende fald i tryghedsfølelsen, så er udgangspunktet stadig, at vi i Danmark generelt har en høj grad af tryghed," siger Rie Odsbjerg Werner, direktør i TrygFonden, og fortsætter:

"Tryghedsmåling 2020 er en særversion. Vi foretog målingen før, coronakrisen brød ud, og for at se, om krisen havde rykket ved danskernes tryghed, gentog vi dele af dataindsamlingen lige efter, at den store genåbning gik i gang. Den gode nyhed er, at krisen ikke har rykket grundlæggende ved vores tryghed. Men går man ned i tallene, er der nogle emner, vi er blevet mere trygge ved, og andre, vi er blevet mindre trygge ved."

 

Det helt store sted, hvor danskernes tryghed har flyttet sig i negativ retning, er i forhold til job og økonomi.

Anders Hede, forskningschef i TrygFonden

Bekymringer om jobsituation og økonomi skaber utryghed…

Trygheden i Danmark er overordnet set uforandret før og efter coronakrisen, men inden for specifikke områder har krisen betydet store udsving.

"Det helt store sted, hvor danskernes tryghed har flyttet sig i negativ retning, er i forhold til job og økonomi. Det er meget forventeligt og i særdeleshed efter en periode, hvor vi i Danmark har haft en lav arbejdsløshed og en økonomi, der har set godt ud i mange år. Når der så kommer en udfordring som coronakrisen, skaber det naturligvis bekymringer og utryghed. Særligt blandt hjemsendte med mindre arbejde og/eller lønnedgang er den økonomiske utryghed vokset markant, og de er ret bange for fremtiden. Utryghed for sygdom i familien er også blevet mere udbredt blandt danskerne," fortæller Anders Hede, der er forskningschef i TrygFonden og står i spidsen for TrygFondens Tryghedsmåling.

…men tilliden til politikerne er den højeste nogensinde

"Når det så er sagt, kommer Danmark alt taget i betragtning ud af krisen med trygheden i behold, og trods bekymringer for økonomi og arbejdsløshed, er der større optimisme nu end under finanskrisen til, at politikerne kan samarbejde og finde løsninger. Faktisk er der i dag – særligt blandt mennesker med dårligt helbred – markant højere tillid end tidligere til samfundets institutioner som fx politi og folketing, og det smitter positivt af på tryghedsfølelsen," fortæller Anders Hede.

Siden den første valgundersøgelse tilbage i 1971 har danskernes tillid til landets politikere aldrig været målt så høj som i dag. Den har ellers ligget ganske lavt, men er under coronaepidemien steget markant. Et andet område, hvor den nye tryghedsmåling viser positiv fremgang i danskernes tryghedsfølelse, er i forhold til kriminalitet.

"Danskerne er blevet mindre utrygge for at blive udsat for især indbrud, men også overfald og voldtægt. Det hænger naturligt sammen med, at vi i coronatiden har været mere hjemme og mindre ude i nattelivet og generelt har oplevet mindre kriminalitet," siger Anders Hede og fortsætter:

"Politikerne taler generelt meget om danskernes tryghed. Denne tryghedsmåling kan være et godt udgangspunkt for deres fremadrettede diskussioner, og hvor de bør rette deres fokus. Og den gode nyhed til politikerne er, at de lige nu nyder befolkningens tillid og opbakning i historisk stor stil."

Hvad er Tryghedsmålingen?

TrygFonden har siden 2004 løbende taget temperaturen på danskernes tryghedsfølelse inden for emner som familien, vold og kriminalitet, økonomi, job, miljø og meget andet. Tryghedsmålingerne giver også et indtryk af danskernes tillid til politi, medier og politikere. Forskerne og undersøgelsesmetoden har hver gang været de samme, så målingerne giver et godt billede af udviklingen i danskernes tryghed og utryghed gennem årene.

Læs og download alle Tryghedsmålinger her.

Har du spørgsmål?

Anders Hede

Forskningschef