Søg støtte

Søg

Røgalarmer

Alt for mange hjem har ikke opsat en røgalarm. TrygFonden vil vise danskerne, at en røgalarm er udtryk for menneskelig omsorg. Det er noget, vi giver til dem, vi gerne vil passe på.

Ca. 560.000 danske hjem har ikke opsat en røgalarm. En femtedel af dem har faktisk anskaffet sig en røgalarm – de har bare aldrig hængt den op. En røgalarm i skuffen gør ingen gavn. Op i loftet med røgalarmen, det tager kun 10 sekunder at sætte den op, og så passer den på jer døgnet rundt.

Spørgsmål og svar om røgalarmer

Hvem har brug for røgalarmer?

Røgalarmer redder liv. Derfor har alle brug for røgalarmer. I nogle boliger bør der være flere røgalarmer. Den første er den vigtigste. Forær en røgalarm til et hjem, der ikke har en.

Røgalarmen mangler ofte, når man lige er flyttet. Du bør derfor være særlig gavmild over for

  1. Unge, der flytter ud og bor alene for første gang.
  2. Ældre, som er mest udsatte, fordi deres førlighed kan være nedsat, og som måske også er flyttet til en mindre bolig.

Huse og lejligheder, der er bygget eller ombygget efter 2004, skal have monteret røgalarmer på 230 V med batteri-backup.

Hvorfor er det vigtigt at have røgalarmer?

En røgalarm holder sig vågen døgnet rundt og reagerer på røgudvikling, mens du sover. Den vil derfor opdage en brand allerede i opstartsfasen, så du kan nå at slukke den eller evakuere dig selv og andre i boligen.

Det vigtige er, at røgalarmen kan høres i alle rum – også hvis dørene er lukket.

Hvor skal røgalarmen sidde?

Røgalarmen skal sidde i loftet, for det er her, røgen stiger op. Den skal helst sidde midt i loftet, ikke i hjørnerne og altid mindst 50 cm fra væggen.

Ved loft til kip eller skrå vægge placeres røgalarmen en meter fra det højeste punkt. Så vidt muligt midt i rummet.

Hvis du har en lille bolig, skal røgalarmen sidde i gangen. Større boliger bør have flere røgalarmer, som sættes op i soveværelser og stue. Hvis dit hjem har flere etager, bør der være mindst en alarm på hver etage.

Husk, at alarmen skal beskytte hjemmets sovende personer. Også der, hvor I bare tager en lur.

Læg ikke din røgalarm oven på et skab eller på et bord. Røg stiger opad – så hvis røgalarmen ligger på et bord eller skab, skal en meget større del af rummet være fyldt med røg, før den begynder at bippe.

Må røgalarmen hænge på væggen?

Nej. Røgalarmen fungerer således, at den opdager, når røgen rammer loftet og derefter ”glider” ind i røgalarmen. Hæng den derfor altid i loftet.

Hvor tit skal røgalarmer testes?

Dine røgalarmer skal testes jævnligt, mindst én gang om året. Test også når du har været væk i længere tid, da batterierne kan løbe tør, uden du har hørt den advarselslyd, der fortæller, at de er brugt op.
 
Tryk på testknappen – røgalarmen bipper, hvis den stadig virker.

Hvordan virker en røgalarm?

Der findes to typer røgalarmer:

  • De optiske. Denne type er den mest udbredte. Den måler
    ved hjælp af et lyskammer inde i alarmen, om sigtbarheden 
    er nedsat.
  • De ioniske: De måler med en lille radioaktiv kilde (uskadelig for mennesker), om der er forbrændingspartikler i luften.

Røgalarmen fra TrygFonden er optisk, og har et batteri med en levetid på 10 år. Når batteriet dør, udskiftes hele røgalarmen.

Hvad er en godkendt røgalarm?

En røgalarm skal leve op til kravene i EN 14604:2005, der er en europæisk norm for røgalarmer. Det gør stort set alle røgalarmer på markedet.  

En dyr røgalarm er ikke nødvendigvis bedre end en billig.

Hvordan sættes en røgalarm op?

Røgalarmer monteres med skruer. På egnede flader kan de også sættes op med kraftig dobbeltklæbende tape (kan dog efterlade mærker på loftet).

Skal en røgalarm rengøres?

Min. én gang om året bør røgalarmen rengøres. Fjern støv med en børste eller støvsuger. Rengør alarmen med en blød og fugtig klud.

Fakta om brande i Danmark

41.000 oplever hvert år brand i hjemmet, en såkaldt happy fire, som de selv formår at slukke. Hvert år rykker brandvæsenet ud til knap 3.000 brande i private hjem i Danmark.

85 pct. af dem, der dør i en brand, har ikke en røgalarm. Ca. 560.000 danske hjem mangler en røgalarm. TrygFonden arbejder sammen med bl.a. Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber for, at der opsættes flere røgalarmer i private hjem, og at børn og voksne ved, hvordan man undgår brand og er i stand til at handle, hvis den alligevel opstår.

Bliv klogere på brandsikkerhed

Viden der skaber tryghed

Vores indsatser er baseret på viden. Her kan du dykke ned i de relevante publikationer.

Har du spørgsmål?

René Højer

Projektchef