Stroke er en betegnelse for blødning og blodprop i hjernen. De typiske tegn på stroke er pludselig nedsat kraft i en arm eller et ben, usammenhængende eller utydelig tale og svaghed i den ene side af ansigtet. Stroke kaldes også apopleksi eller slagtilfælde.
Mange kan overleve stroke til et godt liv, hvis der gives behandling hurtigt. Behandlingen består i medicin, der enten opløser blodproppen eller standser blødningen. Den bedste virkning opnås, hvis behandlingen gives inden for ca. 4,5 timer efter de første symptomer, men i nogle tilfælde er der også effekt ved senere behandling.
Stræk, snak, smil
Flere skal overleve stroke til et godt liv
Med udgangspunkt i den systematik og strukturelle tilgang, som kendes fra hjertestopområdet, vil TrygFonden sammen med Dansk Råd for Genoplivning have fokus på fire indsatsområder:
- Styrke det videnskabelige grundlag sammen med relevante videnskabelige organisationer og sikre systematisk indsamling af data.
- Løfte strokepraksis ved at udvikle scoringsredskaber, justere beslutningsstøtteværkstøjet Dansk Indeks på 1-1-2, øge opmærksomhed hos praktiserende læger, sundhedsfaglig personale på 1-1-2 og ambulancereddere.
- Få undervisning i stroke-symptomer ind i førstehjælpsuddannelserne og i skoler.
- Borgerettet adfærdsændrende kampagneindsats.
Stroke er årsag til 2000 dødsfald om året og til svære og plejekrævende handicaps. Der er betydelige potentialer i at få flere patienter tidligere i relevant medicinsk eller kirurgisk behandling.
Ambitionen er på sigt en fordobling af strokepatienter med blodprop i hjernen, der kommer i trombolysebehandling fra 17 pct. i dag til 35 pct., og at tre-måneders-overlevelsen med bevaret livskvalitet skal forbedres for alle strokepatienter.