Om donationen
Kirkens Korshær har siden 1912 hjulpet socialt udsatte borgere og er til stede over hele landet med sociale tilbud i form af bl.a. varmestuer, familietilbud, herberger og arbejdsfællesskaber. For Kirkens Korshærs brugere er EU langt væk, og valgdeltagelsen er lav. Mange undlader at stemme, fordi de tænker, at deres stemme ikke gør nogen forskel for deres livsvilkår, eller fordi det virker for uoverskueligt. Denne donation går til at skabe opmærksomhed om og øge valgdeltagelsen ved Europa Parlamentsvalget i juni 2024 blandt socialt udsatte og marginaliserede borgere gennem målrettede aktiviteter, som tilrettelægges under hensyntagen til målgruppens udfordringer og livsvilkår. Indsatsen omfatter bl.a. arrangementer med lokale/regionale kandidater og debatter om temaer med relevans for målgruppen, fx fattigdom i Europa, som påvirker antallet af mennesker, der kommer til Danmark og benytter sociale tilbud. Derudover vil der blive ydet støtte til stemmeafgivning via tilbud om følgeskab og hjælp til at brevstemme, samt afholdes efter-valgarrangementer, hvor valgresultater og en særlig valgmenu indrammer et fællesskab omkring valget. Alle aktiviteter i projektet skal foregå i de velkendte og trygge rammer, som de enkelte varmestuer udgør for brugerne.- Region
- Landsdækkende
- Type
- Projekt
- Modtager
- Kirkens Korshær
- Støttet beløb
- 222.300 kr., år 2024
- Delmål
- Styrk civilsamfund, debat og demokrati
Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen
Målgruppen
Voksne
Forankring
I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?
Konkrete eks. på forankring:
- Fokus på demokratiet og at der ikke skal være A og B hold er nu en del af kulturen i varmestuen.
- Samtalerne om EU, politik og verden omkring os fortsættes også imellem valgene
- Valgambassadører bliver en del af optakten til kommende valg.
- Samarbejde med en boligsocial indsats gav stor tilslutning – fortsættes ved kommende valg.
- Aftale med Borgerservice om samarbejde om afgivelse af brevstemmer ved fremtidige valg. Brugerne kommer ikke gerne på kommunen.
Mål
I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?
Målene for projektet blev til dels opnået. Den generelle oplevelse var, at brugerne i starten slet ikke forholdt sig til EP-valget – de havde nok i at klare dagen og vejen. Der er derfor arbejdet målrettet på at gøre det vedkommende ved at informere i ’øjenhøjde’ med bl.a. informationsmaterialet fra Europa Parlamentet. EU-banko været en stor succes ligesom valgarrangementer med kandidater og demokratifest.
Stemmeafgivelse pr. Brev eller med følgeskab på valgdagen lykkedes generelt fint.
Aktiviteter
I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?
Aktiviteter fungerede godt i forhold til målgruppen. Det var en succes at samle en gruppe og gå fælles op og stemme. Det gav brugerne en oplevelse af at blive hjulpet til noget, de troede var vanskeligt.
Af forbedringspunkter nævnes:
- Debat med et par kandidater og ikke kun internt.
- Mulighed for at rekvirere mere fysisk materiale, f.eks. om hvorfor EU er relevant for mig
- Samarbejde med kommunen om mulighed for en stemmeboks i varmestuen
- Flere ture til brevstemme- og stemmestedet.
Delmål
Styrk civilsamfund, debat og demokrati
Et civilsamfund, en debat og et demokrati, som befolkningen har lyst til at deltage i, skaber tryghed og tillid. Vi vil opbygge viden om civilsamfund og frivillighed, gøre den offentlige debat bred og baseret på viden og styrke det demokratiske engagement blandt dem, der er underrepræsenterede.