Om donationen
GRÅK er en almennyttig forening, der støtter sårbare unge og yngre voksne fra Aarhus Kommune i at genfinde glæden ved bevægelse og fællesskaber. Aktive fællesskaber har nemlig i flere sammenhænge vist sig at være en effektiv metode til at skabe indhold og mening i sårbare målgruppers hverdagsliv. Med denne donation vil foreningen afprøve en indsats, der skal give udsatte unge succesoplevelser gennem bevægelsesfællesskaber drevet af både professionelle voksne og frivillige peer-to-peer kræfter. Der bliver uddannet instruktører, som skal gennemføre træningsforløb med de unge. Ambitionen er, at de unge med tiden kan blive en integreret del af Aarhus Crossfit’s øvrige hold eller anden fysisk udfoldelse og blive hjulpet videre i livet, bl.a. via brobygning til andre almene foreningsfællesskaber eller andre ungemiljøer.- Region
- Midtjylland
- Type
- Projekt
- Modtager
- Foreningen GRÅK
- Støttet beløb
- 1.100.000 kr., år 2021
- Delmål
- Alle med fra start
Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen
Målgruppen
Unge
Forankring
I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?
Egenbetaling fra Aarhus Kommune udeblev. Trods ihærdige samarbejdsdialoger.
Besparelser kom i vejen.
Vi er i videre dialog med nye fonde, og har en egenindtægt i form at certificeringskurser.
Projektet slutter i august oprindeligt, er blevet forlænge til oktober af Novo Nordisk, grundet færre omkostninger end budgetteret.
Vi forventer at fortsætte GRÅK som minimum indtil foråret 2025. Nye forhandlinger er i pipeline. 13 FGU skoler viser stor interesse for samarbejde om et valgfag.
Mål
I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?
Vi nåede at få ca. 250 unge mennesker til GRÅK. Og IDAN rapporten viste, at vi har skabt en model for bevægelse for særligt sårbare, som kan flytte dem fra depression og angst (på WHO skalaen) til normal trivselstilstand.
Undervejs blev vi klogere, - vi erfarede at konceptet er særligt stærkt i at skabe relationer mellem den sårbare og kontaktpersonen, således faciliterer GRÅK stærk relationsdannelse i tillæg til at styrke den unges trivsel og selvopfattelse.
Aktiviteter
I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?
Selve aktiviteten er uddanne instruktører til at undervise i GRÅK (både fysiske og mentaliserings kompetencer) er gået efter planen.
Vi kom ikke igang med at tilknytte mentorer, da behovet ikke synes at være tilstede. Skoler, bosteder og kommuner havde selv rollen at være 'mentor' for de unge.
Samtidig var der interesse for at deltage på GRÅK hold sålænge det var gratis. Ingen synes at have budget til at betale.
Vi har derfor solgt kurser til institutioner så de kan gråkke der hvor de unge er
Delmål
Alle med fra start
Alle børn og unge har brug for en hverdag med skolegang og fritidsliv i fællesskaber med jævnaldrende. Vi vil bidrage til at børn og unge, der vokser op i udfordrede familier, eller selv er udfordrede af psykiske og sociale vanskeligheder, kan leve et liv, der ligner det liv, alle andre børn og unge har.