Søg støtte

Søg

Selvevaluering

Group Violence Intervention

National Efterforskningscenter, Rigspolitiet.

Om donationen

Donationen går til at afprøve et amerikansk koncept til bekæmpelse af vold fra kriminelle bander. Bandekriminalitet anses ofte for at være en af de vanskeligste former for kriminalitet at bekæmpe, selvom et stort antal bandemedlemmer løbende arresteres og fængsles. I det amerikanske koncept Group Violence Intervention indgår politiet et partnerskab med lokale myndigheder og private og civile aktører i det berørte lokalmiljø. Samtidig adresserer politiet banderne bl.a. gennem gruppeafskrækkelse, hvor de lader bandemedlemmerne vide, at de er i politiets søgelys, og at det får konsekvenser for hele banden, hvis én træder ved siden af. Bandemedlemmerne tilbydes desuden hjælp til uddannelse, misbrugsbehandling og job. Group Violence Intervention skal tilpasses danske forhold og afprøves i to år for at afklare effekten på det danske bandemiljø, og undervejs gennemgår deltagere fra politi og udvalgte kommuner træning og modtager sparring fra de amerikanske eksperter.
Region
Landsdækkende
Type
Projekt
Modtager
National Efterforskningscenter, Rigspolitiet.
Støttet beløb
3.200.000 kr., år 2020
Delmål

Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen

Målgruppen

Børn, Unge, Kvinder, Mænd

Forankring

I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Kbh. Politi har besluttet for nuværende ikke at forankre initiativerne fra projektet, men erfaringer herfra søges videreført i initiativer opstået som følge af Bandepakke 4. Projektet har vist, at Kbh. Politi allerede har et meget stort fokus på aktørerne i GVI, og tyngden på kriminalitetsområdet udvides yderligere med den nye bandepakke. Der er dog qua erfaringerne og VIVE’s igangværende forskningsarbejde på projektet grundlag for, at konceptet og de anvendte metoder kan implementeres fremover.

Mål

I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Projektet gav mulighed for at afprøve en ny og anderledes tilgang til rocker- og bandekriminalitet, med alle de udfordringer dette indebærer. Det lykkedes i høj grad at teste nye metoder, men det viste sig at være forbundet med nogen vanskelighed at få disse udført i praksis samt ikke mindst at forankre det som en fast del af vores arbejde. Projektet bestod især af at uddanne nærbetjente til at gennemføre opsøgende samtaler med målgruppen, og dette lykkedes i nogen grad, men målgruppen er svær.

Aktiviteter

I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?

I meget høj grad I meget ringe grad
Den oprindelige projektbeskrivelse indeholdt bl.a. gennemførelse af såkaldte call-ins/stormøder med udvalgte personer fra målgruppen. Dette viste sig ikke muligt at gennemføre bl.a. pga. juridiske begrænsninger. Derudover blev der afholdt en række workshops og udarbejdet kortlægninger og analyser, som alle bidrog til at øge den fælles forståelse af udfordringerne med målgruppen, og som også førte til gennemførelse af en række øvrige aktiviteter, men effekten af disse er meget svær at vurdere.