Om donationen
Donationen går til at sætte fokus på de problemer, som børn med en nær pårørende i fængsel oplever. Børn og unge med en nær pårørende i fængsel er en udsat pårørendegruppe, som ifølge Foreningen Savn ikke får den opmærksomhed, støtte og omsorg, de har brug for. Hvert år oplever omkring 4.000 børn, at deres mor eller far bliver varetægtsfængslet eller afsoner en dom. De skammer sig ofte over det, der er sket, og derfor har de brug for voksne, som ser dem og tager ansvar for, at de får den nødvendige støtte. Mange af de unge har det svært og er i større risiko end deres jævnaldrende for at begå og blive udsat for kriminalitet og for at begynde at ryge og drikke i en yngre alder end andre unge. Børn af fængslede har derudover faglige og sociale udfordringer i skolen, er overrepræsenterede i psykiatrien, og 12 pct. oplever at blive anbragt uden for hjemmet en eller flere gange i løbet af deres barndom. Med donationen vil Foreningen SAVN hjælpe børn og unge i alderen 0-24 år med nære relationer til fængslede ved bl.a. at skabe opmærksomhed og viden om børnenes udfordringer og styrke samarbejdet blandt aktører inden for området.- Region
- Landsdækkende
- Type
- Projekt
- Modtager
- SAVN -for børn og pårørende til indsatte
- Støttet beløb
- 349.650 kr., år 2022
- Delmål
- Alle med fra start
Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen
Målgruppen
Børn og unge
Forankring
I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?
Vi er i gang med at etablere tættere samarbejdsrelationer med bl.a. Kriminalforsorgen, Børns Vilkår, Dignity og - håber vi - politiet og forsvarsadvokaterne. Ligesom vi har fået en tættere kontakt til flere social- og retsordførere, som deltog i konferencen og også efterfølgende har udvist interesse for feltet. Herunder for børnenes manglende retssikkerhed. Den øgede politiske interesse vil vi fastholde, så den får betydning for den del af lovgivningen, som påvirker de indsattes børns trivsel.
Mål
I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?
SAVN producerede i projektperioden forskelligt materiale og styrkede telefonrådgivningen målrettet socialrådgivere, lærer og pædagoger, mhp. at øge den fælles viden på området og udvikle et fælles "mindset". Flere søger i dag sparring fra SAVN.
Foreningen holdt i jan. 2023 en konference med 85 deltagere (politikere og repræsentanter for fonde, ngo'er, myndigheder m.fl.), med stort udbytte. Flere interessenter har efterfølgende taget initiativer til gavn for børnene og samarbejder nu på tværs.
Aktiviteter
I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?
Konferencen, med inddragelse af viden fra børn og unge som har deltaget i SAVNs aktiviteter, viste sig at være den helt rigtige aktivitet til at nå vores mål! Men konferencen blev desværre udskudt fra efteråret 2022 til jan. 2023 på grund af folketingsvalget og denne forsinkede medvirkede til, at der endnu ikke er etableret samarbejdsrelationer mhp. pulje- og fondsansøgninger. Efterfølgende har det dog vist sig, at de ny-etablerede samarbejdsrelationer ikke nødvendigvis fordrer flere midler.
Delmål
Alle med fra start
Alle børn og unge har brug for en hverdag med skolegang og fritidsliv i fællesskaber med jævnaldrende. Vi vil bidrage til at børn og unge, der vokser op i udfordrede familier, eller selv er udfordrede af psykiske og sociale vanskeligheder, kan leve et liv, der ligner det liv, alle andre børn og unge har.