Søg støtte

Søg

Selvevaluering

Hypnose: Ny alkoholbehandling

Aarhus Universitet

Om donationen

Donationen går til at afprøve effekten af en ny hypnosemetode til at forbedre arbejdshukommelsen blandt personer i alkoholbehandling. Alkoholafhængighed er den mest skadelige form for rusmiddelafhængighed med omfattende negative konsekvenser på et både individuelt, familie- og samfundsmæssigt niveau. Op mod halvdelen af dem, der lider af alkoholafhængighed, oplever kognitive udfordringer, som medfører mange problemer i dagligdagen og gør det sværere for dem at få gavn af alkoholbehandling. En god arbejdshukommelse er nødvendig for at kunne regulere sig selv og vælge handlinger, som hænger sammen med ens langsigtede mål. Nedsat arbejdshukommelse gør det derudover sværere at holde fokus og øger impulsiv adfærd, hvilket dermed også øger risikoen for ukontrolleret alkoholindtag. En ny og lovende metode til at forbedre arbejdshukommelsen er hypnoseinterventionen Suggestion-Based Cognitive Rehabilitation (SBCR), som foreløbigt har vist en gavnlig effekt på personer med erhvervet hjerneskade. Forskerne ønsker derfor at afprøve metoden på personer i alkoholbehandling for at se, om den kan hjælpe med at forbedre deres arbejdshukommelse og derigennem forbedre effekten af den alkoholbehandling, de modtager, og styrke deres mentale helbred.
Region
Landsdækkende
Type
Forskningsprojekt
Modtager
Aarhus Universitet
Støttet beløb
999.736 kr., år 2021
Delmål
Sundere liv

Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen

Målgruppen

Forankring

I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Vi har forankret projektet væsentligt, men er stadig i gang med at levere på nogle områder. Den positive feedback fra patienterne har ført til en aftale om fortsat samarbejde med Ringgården. Behandlerne og ledelsen værdsætter værdien af hypnoseinterventionen, og vi har drøftet integrationen af vores metoder i behandlingscentrets praksis. Vi har præsenteret resultaterne på en stor konference i DK, skal snart præsentere dem på Lisbon Addictions 2024, og vi arbejder på en videnskabelig artikel.

Mål

I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Målet blev i høj grad indfriet. Vi undersøgte, om en særlig hypnose (SBCR) kan forbedre arbejdshukommelse mv. hos patienter i alkoholbehandling via et dobbelt-blindet RCT-design med en aktiv kontrolgruppe (modtog mindfulness). Vi fandt ikke betydelig forskel mellem grupperne på de forventede mål, men pga. patienternes positive feedback, ønsker vi at fortsætte forskningen ved fx at udforske andre hypnoseformer til at støtte patienter i at få kontrol over deres alkoholbrug.

Aktiviteter

I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?

I meget høj grad I meget ringe grad
På baggrund af de gode effekter SBCR-hypnose har vist blandt patienter med erhvervet hjerneskade, var der et godt grundlag for at afprøve metoden blandt patienter i alkoholbehandling. Vores valg af design (dobbelt-blindet RCT, aktiv kontrolgruppe), har sikret en høj videnskabelig validitet. Hvis vi havde søgt om flere midler og haft en væsentligt længere projektperiode, havde det været relevant også at have en passiv kontrolgruppe.

Delmål

Sundere liv

Mindre rygning, begrænset alkoholforbrug, mere motion, mindre stress og bedre søvn. Vi vil bidrage til, at voksne let og hurtigt kan få hjælp til livsstilsændringer, og at flere lever længere og med bedst mulig livskvalitet.
Mere om vores fokusområde Sundere liv