Om donationen
Donationen går til at undersøge langtidseffekter af træning hos kronisk syge mennesker. Fysisk træning er effektiv som behandling for talrige kroniske sygdomme, men en meget stor del af patienterne vender efter gennemført træning tilbage til et inaktivt liv, og sundhedsgevinsten svinder derfor ind. Forskerne vil derfor teste, om man med anvendelse af såkaldte booster-sessioner kan fastholde patienter med Multiple Sklerose i fysisk aktivitet i længere tid. Booster-sessioner er træningssessioner sammen med andre patienter og en træner, som er tidsmæssigt placeret efter afslutning af det egentlige træningsforløb, hvilket skal få patienterne til at føle sig ekstra forpligtede til at fortsætte deres egen træning. Undersøgelsen skal vise, om booster-sessionerne virker motiverende på patienterne, samt om det kan hjælpe til at fastholde træningsgevinster lang tid efter det oprindelige træningsforløb. Indsatsen har et stort potentiale, da der er meget store omkostninger ved den vedvarende træning af personer med Multiple Sklerose for både den enkelte og samfundet, fordi mange patienter ikke kan arbejde og bliver afhængige af pleje. Projektet gennemføres som et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Syddansk Universitet.- Region
- Landsdækkende
- Type
- Forskningsprojekt
- Modtager
- Aarhus Universitet
- Støttet beløb
- 974.773 kr., år 2021
- Delmål
Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen
Målgruppen
Forankring
I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?
Da vi ikke fandt nogen effekter af booster sessioner, er dette ikke noget, som skal forankres i hverdagspraksis. Vi undersøgte dog også effekten af to træningsmodaliteter mod hinanden, hvor vi fandt mulige forskelle mellem de to modaliteter på forskellige outcomes. Projektet er blevet præsenteret på flere konferencer, ligesom der er blevet præsentere ved flere møder, hvor de tilhørende har været personer med multipel sclerose, som har kunne bruge den nye viden vi har genereret i deres hverdag.
Mål
I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?
I forbindelse med projektet ønskede vi at undersøge effekten af booster sessioner i et stort, højkvalitetes randomiseret kontrolleret studie. Vi gennemførte studiet med de planlagte 150 personer med multipel sklerose, men fandt ingen effekt af booster sessioner.
Aktiviteter
I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?
I forbindelse med studiet fandt vi ingen effekter af booster sessioner på fysisk funktion hos personer med multipel sclerose. Man kunne eventuelt have øget mængden af booster sessioner, men det vil i så fald være ikke være helt i tråd med den oprindelige forskningsmæssige baggrund for projektet, og ej heller de måde hvorpå booster sessioner ofte anvendes i praksis.