Søg støtte

Søg

Selvevaluering

Mestring af funktionel lidelse

Sygehus Lillebælt

Om donationen

Donationen går til at udvikle et intensivt 4+1 dages behandlingsprogram til mennesker med lette og moderate funktionelle lidelser. Funktionelle lidelser er hyppige tilstande, som rammer 1-2 pct. af befolkningen i svær grad. Der er lang ventetid på behandling, som ofte resulterer i langtidssygemelding, komplicerede forløb i forhold til jobcenter, sygehusafdelinger mv. samt forværring af symptomer. Forskerne vil derfor pilotafprøve et fire dages mestringsprogram inspireret af et lignende program, som er udviklet og afprøvet i Norge, hvor man har flere års positiv erfaring i denne intensive behandlingsform til patienter, der primært lider af træthed, udmattelse og andre vedvarende fysiske symptomer. Deltagerne undervises bl.a. i stress-, trætheds- og smertereaktioner og introduceres og optrænes i mindfulnessteknikker, som de skal bruge derhjemme efterfølgende. Målet er at kunne udbrede metoden og tilbyde hurtig behandling, som har en vedvarende effekt og forbedrer livskvaliteten for patienterne. Indsatsen sker i et samarbejde med Vejlefjord, som har tilbudt at lægge kost og logi til projektet.
Region
Landsdækkende
Type
Forskningsprojekt
Modtager
Sygehus Lillebælt
Støttet beløb
441.185 kr., år 2020
Delmål

Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen

Målgruppen

Unge, Kvinder, Mænd

Forankring

I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Projektet stiller store krav til logistik, fysiske rammer og tilstedeværelse af behandlere, da der er tale om et internat med 4 overnatninger og aktiv brug af naturen. Vi arbejder aktivt på at få mulighed for at tilpasse modellen, så den kan passe til rammerne på Vejle Sygehus. Dele af projektet er implementeret i den etablerede behandling i CFL, og det har inspireret og er implementeret i centre for funktionelle lidelser i Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Mål

I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?

I meget høj grad I meget ringe grad
I alt 31 patienter deltog i og gennemførte projektet, fordelt på 4 grupper á 7-8 deltagere. Alle deltagere gennemførte projektet, 85% angav efterfølgende at være 'meget tilfreds' 15% var 'tilfreds' med det samlede forløb. Ingen angav utilfredshed. Projektet var udfordret af at forløbe under tiden med corona-nedlukninger. Det betød bl.a. at vi måtte ændre planerne for lokaler og at projektet kom til at forløbe over længere tid end oprindelig planlagt.

Aktiviteter

I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?

I meget høj grad I meget ringe grad
Vi havde inden projektstart et håb om et tættere samarbejde med kommunerne, end hvad der lod sig gøre. Nogle af patienterne efterspurgte mere hjælp i forhold til deres sag i kommunen. Center for Funktionelle Lidelser har siden projektets afslutning ansat en socialrådgiver, der fungerer som et vigtigt bindeled mellem patienten og den kommunale sagsbehandler. Man kunne med fordel have haft en socialrådgiver tilknyttet projektet.