Søg støtte

Søg

Selvevaluering

Naturtræning og gigt

Gigtforeningen

Om donationen

Donationen går til at udvikle, afprøve og implementere naturtræning for mennesker med gigt 50 steder i landet. Gigt dækker over ca. 200 diagnoser og er en af de kroniske sygdomme, som rammer flest danskere. Mange har svært ved at finde et træningstilbud og fællesskaber, som de passer ind i. Der etableres derfor træningsfællesskaber med mulighed for at udveksle sygdomserfaringer og strategier i forhold til at leve med gigt, hvor målet er at styrke den fysiske og mentale sundhed og give deltagerne øget funktionsevne, færre smerter og større livskvalitet. Gigtforeningen videreudvikler naturtræningsfællesskaber med hjælp fra DGI på baggrund af et populært koncept for naturtræning, som allerede er udviklet af DGI. Indsatsen skal forankres i Gigtforeningens kredse, lokalgrupper og oplysningskredse, og fra 2024 vil naturtræning indgå som et naturligt led i Gigtforeningens tilbud til mennesker med gigt. Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet skal forestå evalueringen.
Region
Landsdækkende
Type
Projekt
Modtager
Gigtforeningen
Støttet beløb
2.999.344 kr., år 2021
Delmål

Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen

Målgruppen

Ældre

Forankring

I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Naturtræning for mennesker med gigt er blevet forankret som aktivitet i Gigtforeningen, og vi vil fortsat tilbyde og udvikle nye hold med egne midler. Da tiltrækningskraften har at gøre med, at holdene netop er målrettet mennesker med gigt, har det vist sig at give mest mening, at vi selv driver naturtræningshold med en række frivillige. Kommunerne er meget interesserede i naturtræningen for vores målgruppe, og samarbejdet med sundhedshusene vil fortsat løbende blive udviklet og styrket lokalt.

Mål

I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?

I meget høj grad I meget ringe grad
I projektet er der: 1. Uddannet 83 frivillige instruktører 2. Uddannet 3 frivillige mastertrænere 3. Udbudt naturtræning 63 steder 4. Afklaret mulighederne for forankring i alle kredse og lokalgrupper 5. Afholdt 2100 sessioner med i alt 3150 deltagere; 175 hold à gnsntl. 18 6. Samarbejdet med kommunale sundhedshuse om information om og henvisning til naturtræning 7. Udviklet og gennemført effektevaluering af høj kvalitet af den selvoplevede effekt af træningen ift. mental og fysisk sundhed

Aktiviteter

I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?

I meget høj grad I meget ringe grad
DGI’s Naturtræningskoncept har været en meget velvalgt aktivitet for målgruppen med stor tilslutning. Hovedparten af deltagerne var dog kvinder (gnsntl. 65 år). At få mænd deltog må ses som en mulig indikation på, at naturtræning i denne form ikke appellerer bredt til alle med gigt. Det bør undersøges, hvordan en alternativ udformning evt. vil kunne tiltrække flere mænd. Ligeledes bør det undersøges, om forløbene kan differentieres ift. træningsaktive og mindre træningsaktive gigtpatienter.