Om donationen
Skizofreni er en alvorlig og ofte langvarig psykisk lidelse, som ofte er forbundet med nedsat funktionsevne og begrænsninger i at føre en almindelig aktiv hverdag. Mange mennesker med skizofreni har svært ved at passe et arbejde, tage en uddannelse, tage hånd om deres hjem og i det hele taget indgå i sociale fællesskaber - også når det gælder deres nærmeste. "Gør noget - få det godt med psykisk sårbarhed" er et nyt patientuddannelsesprogram, der strækker sig over tre måneder, og som via gruppesessioner har til formål at give deltagerne indsigt i egen sygdom samt hjælpe dem til at få meningsfulde aktiviteter ind i hverdagen. I et pilotprojekt i to distriktspsykiatriske centre har programmet vist positive resultater. Dette projekt vil undersøge effekten af programmet i et lodtrækningsforsøg, der gennemføres i fem distriktspsykiatriske centre i hovedstadsområdet. Undersøgelsen vil blive suppleret af et kvalitativt studie af deltagernes oplevelse af programmet. Projektet sker i et samarbejde med Forskningsenheden ved Psykiatrisk Center København, fem distriktspsykiatriske centre i hovedstaden samt ergoterapeutuddannelsen ved Professionshøjskolen Metropol.- Region
- Landsdækkende
- Type
- Forskningsprojekt
- Modtager
- Psykiatrisk Center København
- Støttet beløb
- 2.096.908 kr., år 2015
- Delmål
Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen
Målgruppen
Sygdomsramte
Forankring
I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?
Projektet blev forankret i den forstand at der blev indgået et samarbejde med psykiatriske og sociale psykiatriske tilbud i København, Svendborg og Odense, om at afprøve MA&R og dette blev gennemført. MA&R blev gennemført med en relativ høj deltagelse, lavt frafald og høj metodetrofasthed). Resultaterne af forsøgene viste at der ikke var forskel i mellem MA&R og de sædvanlige tilbud, hvorfor vi ikke kan anbefale implementering af MA&R.
Mål
I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?
Projektet blev indfriet, da indsatsen blev afprøvet i et klinisk kontrolleret forsøg mellem 2018 og 2021.
Indsatsen skiftede navn til "Meningsfulde aktiviteter og Recovery" (MA&R) og varede ca. 8 måneder. Peer-support og muligheder for individuel støtte blev tilføjet for at øge sandsynligheden for at indsatsen kunne hjælpe deltagerne til at indgå i meningsfulde aktiviteter i deres hverdagsliv. Målgruppen blev udvidet til mennesker med funktionsnedsættelser pga. psykisk sygdom.
Aktiviteter
I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?
Vi har overvejet om forsøget skulle have været sat i bero under COVID 19, da aktivitetsmulighederne var begrænsede og måske har svækkede de potentielle effekter af indsatsen.