Søg støtte

Søg

Selvevaluering

VIRKE-trang til civilsamfundet

Højskolen VIRKE

Om donationen

Donationen går til at skabe møder mellem civilsamfundsorganisationer og unge for at styrke den demokratiske samtale samt mod og netværk hos unge, der sjældent deltager i foreningslivet. På 14 ungdomsuddannelser skal der afholdes workshops, hvor repræsentanter fra civilsamfundsorganisationer deltager. Eleverne skal identificere de udfordringer, som de finder mest presserende, og derefter starte den demokratiske samtale og pege på konkrete løsninger på nogle af disse udfordringer. Luftige problemstillinger bliver derved konkrete og giver eleverne handlekraft og skaber bro videre ud til civilsamfundet gennem de netværk, som workshopsene faciliterer. Gennem indsatsen får eleverne konkrete erfaringer og skaber mulighed for videre engagement igennem lokale civilsamfundsaktører. Ambitionen er at styrke underrepræsenterede unges deltagelse i demokratiske processer samt indsamle viden om, hvordan dette kan gøres bedst muligt, og forventningen er, at 350 børn og unge vil deltage.
Region
Landsdækkende
Type
Projekt
Modtager
Højskolen VIRKE
Støttet beløb
118.800 kr., år 2023
Delmål
Styrk civilsamfund, debat og demokrati

Donationsmodatagerens egen vurdering af effekten af donationen

Målgruppen

Børn og unge

Forankring

I hvor høj grad er I lykkedes med at forankre projektet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Flere af ungdomsuddannelserne har udtrykt stor begejstring for projektet og for formen ift. at invitere civilsamfundsorganisationer ind i undervisningen i især samfundsrelaterede fag. Projektet kan dermed vise sig at få sit eget lokale liv på forskellige lokale ungdomsuddannelser. VIRKE har imidlertid indtil videre kun modtaget meget begrænsede tilbagemeldinger fra civilsamfundsorganisationer, der f.eks. har fået en øget interesse eller evt. tilslutning som følge af workshoppenne.

Mål

I hvor høj grad blev målet med jeres projekt indfriet?

I meget høj grad I meget ringe grad
Projektet har været relevant for deltagende unge og deres uddannelsesinstitutioner. Den praksisbaserede tilgang har sikret, at metoder og værktøjer, de har fået, er lette at overføre til deres daglige liv, som de kan relatere til. Projektet har gjort dem i stand til at forstå civilsamfundets dynamikker, og kan på sigt være medvirkende til en øget deltagelse. Eleverne har gennem øvelser og debatter lært at formulere og forsvare deres synspunkter, hvilket styrker deres demokratiske selvtillid.

Aktiviteter

I hvor høj grad var de valgte aktiviteter de rigtige til at nå jeres mål?

I meget høj grad I meget ringe grad
Kort fortalt, var det de helt rigtige aktiviteter og opbygning. Men: • Der var større niveauforskel mellem f.eks. enkelte FGU´er og SoSu-skoler såvel som de enkelte hold på erhvervsskolerne imellem. Vi kan klargøre en mere differentieret workshoppakke, som hurtigere og mere effektivt kan tilpasses. • Der var godt engagement. Men når undervisernes engagement var fraværende reflekteredes dette i elevernes. Vi kan arbejde på, at forventningsafstemme, engagere og ruste deltagende undervisere.

Delmål

Styrk civilsamfund, debat og demokrati

Et civilsamfund, en debat og et demokrati, som befolkningen har lyst til at deltage i, skaber tryghed og tillid. Vi vil opbygge viden om civilsamfund og frivillighed, gøre den offentlige debat bred og baseret på viden og styrke det demokratiske engagement blandt dem, der er underrepræsenterede.

Mere om vores fokusområde Styrk civilsamfund, debat og demokrati