Søg støtte

Søg

Nyhed -

Ny måling: Mange er pressede i arbejdslivet

Arbejdsløsheden i Danmark er rekordlav, og mange brancher efterspørger arbejdskraft. Alligevel frygter danskerne i stor stil at miste deres job og ikke kunne finde et nyt, hvis det skulle ske. Det viser TrygFondens nye tryghedsmåling om danskernes arbejdsliv.


Vores arbejdsliv er et afgørende fundament for vores tryghed. I en tid med rekordhøj beskæftigelse og mangel på arbejdskraft springer det derfor i øjnene, at næsten hver fjerde på det danske arbejdsmarked er utryg for at miste sit job. Hver tiende er ligefrem meget utryg, viser TrygFondens nye tryghedsmåling.

Samtidig bedømmer hver femte deres jobchancer ganske negativt og angiver, at de vil få svært ved at finde et nyt job, selvom de er villige til fx at gå ned i løn eller flytte.

Man kan tale om et regulært A- og B-hold

Kristian Weise, underdirektør i TrygFonden

Målingen viser også en stor splittelse i arbejdsstyrken, for mens mange er bekymrede og utrygge for at miste deres job, er der fuld fart på en anden del af arbejdsstyrken. Bl.a. svarer 38 pct., at de slet ikke er utrygge for at miste deres job.

”Den store forskel på følelsen af tryghed i den samlede arbejdsstyrke er så markant, at man kan tale om et regulært A- og B-hold. For mens mange har stor tiltro til deres muligheder på arbejdsmarkedet, er det bekymrende, at helt op til en fjerdedel af den danske arbejdsstyrke er utrygge for at miste deres job – og nogle endda meget utrygge. Det er ikke mindst bemærkelsesværdigt, fordi det sker i en tid med rekordhøj beskæftigelse og fortsat godt gang i økonomien,” siger Kristian Weise, underdirektør i TrygFonden.

Fem nedslag i målingen

Tryghedsmålingen "Tryghed i arbejdslivet – nu og i fremtiden" fokuserer på en række områder, der påvirker danskernes arbejdsliv. Her får du nogle af nøgleresultaterne.

Stor forskel på ældre og yngre

Der er færrest joboptimister blandt den ældre del af arbejdsstyrken. Her regner kun en tredjedel med at kunne finde et tilsvarende job igen, hvis de mister deres nuværende.

De mest optimistiske er de 30-49-årige, hvor 42 pct. tror, de kan finde et job forholdsvis hurtigt.

Det er svært at følge med

Utrygheden for ikke at kunne finde et nyt job skyldes især manglende kvalifikationer eller forældede kompetencer. Mange synes desuden, at den teknologiske udvikling på deres arbejde går for stærkt til, at de kan følge.

Kan økonomien bære?

Jobutrygheden har direkte indflydelse på vores økonomiske (u)tryghed. Generelt er de danske familier dobbelt så utrygge for deres økonomi som før krigen i Ukraine, den højere inflation og de stigende energipriser. Mest utrygge er børnefamilierne med mange faste udgifter.

Det gør ondt – i krop og sind

Vores helbred er også en vigtig faktor i jobutryghed. I den nye måling angiver 4 ud af 10 i arbejdsstyrken, at de har hyppige smerter – flere end hver femte har smerter hver dag.

Det psykiske helbred er ikke meget bedre. Flere end hver tredje oplever, at de har risiko for jobbetinget stress, udbrændthed og nedslidning. Knap hver tredje er typisk for træt til at lave andre aktiviteter, efter de har været på arbejde.

Chef og kolleger betyder meget

Hver fjerde på det danske arbejdsmarked frygter, at vigtige beslutninger træffes henover hovedet på dem, mens næsten ligeså mange er bange for at blive uretfærdigt behandlet af arbejdspladsen og den nærmeste chef.

Særligt de unge på mellem 18-29 år er utrygge for at blive mobbet af kollegerne, at gå alene med sine problemer i arbejdet og ryge ud af arbejdspladsens sociale fællesskab.

Hvad bliver der gjort nu?

TrygFonden har drøftet resultaterne i den nye tryghedsmåling med en række repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter og delt tryghedsmålingens resultater med dem.

”Vi har allerede præsenteret resultaterne for centrale aktører blandt både arbejdstagere og arbejdsgivere. Interessen fra begge sider har været stor, og vi håber, at de og mange flere finder den nye viden relevant og brugbar i arbejdet med at målrette indsatser og eventuelt nye initiativer på arbejdsmarkedet,” siger Kristian Weise.

Har du spørgsmål?

Kristian Weise

Udviklingschef