Søg støtte

Søg

Nyhed -

Ny rapport: Svigt er fortsat hverdag for mange børn i Danmark

De fleste børn og unge i Danmark har det godt. Men der er desværre også mange – for mange – der udsættes for svigt, der påvirker deres trivsel og udvikling. Fx har udsatte børn og unge langt sværere ved at klare sig gennem grundskolen end andre elever. Det viser en ny rapport fra Børns Vilkår og TrygFonden.


En god skolegang er noget af det vigtigste for, at børn og unge får et godt voksenliv. Men udsatte børn og unge har det langt sværere end deres klassekammerater. De har i gennemsnit højere fravær, får lavere karakterer, de trives dårligere fagligt og socialt, og 6 ud af 10 udsatte unge går ikke op til de afsluttende prøver i 9. klasse.

Tallene stammer fra statusrapporten ’Svigt af Børn i Danmark’, som Børns Vilkår og TrygFonden står bag.

”God skolegang er en af de stærkeste beskyttelsesfaktorer for, at udsatte børn og unge får et godt voksenliv. Derfor er det et svigt, når vi kan se så stor en social slagside i forhold til, hvem der gennemfører folkeskolen. Det skal løses, så ingen børn vokser op med ringere forudsætninger for at skabe sig et godt liv,” siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

Børn og unge med særlige behov har generelt en dårligere oplevelse med skolen, hvor ca. hver femte sjældent eller aldrig oplever at lære det, de gerne vil, mens ca. hver tredje slet ikke har lyst til at gå i skole.

Børn, der har det svært med skole, trivsel og læring tidligt i livet, har også risiko for at klare sig dårligt senere hen

Ida Hagemann, projektchef i TrygFonden

Der er stor forskel på, hvordan børn og unge – uanset om de har særlige behov eller ej – tackler de udfordringer, de møder i skolen. Men byder hverdagen på for mange belastninger, kan det have både kognitive, følelsesmæssige og fysiske konsekvenser senere i livet, fortæller Ida Hagemann, projektchef i TrygFonden.

”Børn, der har det svært med skole, trivsel og læring tidligt i livet, har også risiko for at klare sig dårligt senere hen. Vi kan ikke fjerne alt det svære i børns liv, men vi kan blive bedre til at støtte forældre, fagpersoner og samfundet generelt i at hjælpe børnene med at håndtere de udfordringer, de møder,” siger Ida Hagemann.

Rapportens resultater

’Svigt af Børn i Danmark’ giver en status på den viden, der eksisterer om svigt af børn og unge. Samtidig giver rapporten konkrete anbefalinger til, hvordan alle børn og unge kan trives og får den rette hjælp i tide. Her kommer et overblik over nogle af rapportens resultater:

Vold mod børn

Vold mod børn og unge er ikke afskaffet, selvom revselsesretten for længst er det. Sidste år var 4.478 børn under 18 år ofre i sager om fysisk vold, der blev anmeldt.

For en del af børnene blev der foretaget flere anmeldelser indenfor det samme år. Det samlede antal anmeldelser om fysisk vold mod børn var derfor oppe på 5.568. Det er det højeste antal i anmeldelsesstatistikkens historie. Særligt i aldersgruppen 7-12 år, er der sket en stigning i antallet af ofre for fysisk vold.

Flere børn bliver mobbet, og flere børn er ensomme

Hver ottende elev i 4.-9. klasse har oplevet at blive mobbet det seneste skoleår, mens hver fjerde elev har følt sig ensom. Det er den højeste andel siden den første trivselsmåling i 2014.

På BørneTelefonen og HØRT handler mange samtaler om mobning og ensomhed. I samtalerne med de yngre børn fylder mobning meget, mens de unge i højere grad fortæller om ensomhed. I 2022 handlede 2.310 samtaler på BørneTelefonen og HØRT om mobning, mens 1.883 samtaler handlede om ensomhed.

Seksualforbrydelser

848 børn har været udsat for en seksualforbrydelse, der er blevet anmeldt i 2022. Heraf var 275 under 13 år. Rapporten viser desuden en fordobling i antallet af anmeldelser om blufærdighedskrænkelser de seneste otte år.

Anbragte børn

25 pct. af anbragte børn ville ønske, de var blevet anbragt tidligere. Jo ældre børnene er, når de anbringes, des flere ville ønske, det var blevet anbragt tidligere.

30 pct. af anbragte børn og unge har lav livstilfredshed. Til sammenligning gælder det 13 pct. af børn og unge, som ikke modtager en indsats fra kommunen. Det er særligt institutionsanbragte, der har lav livstilfredshed – det gælder for 44 pct. i denne gruppe mod 18 pct. af de børn og unge, der er anbragt i en plejefamilie.

Kontakt med psykiatrien

I 2022 var 44.865 børn og unge under 18 år i kontakt med psykiatrien. Det er det højeste antal nogensinde. Det samme gælder antallet af psykiatriske indlæggelser af børn og unge.

Flere underretninger

Antallet af underretninger er steget de senere år – i 2022 var der 57 pct. flere underretninger end i 2015, og antallet er nu oppe på 152.718.

Alkoholproblemer i familien

Næsten hvert tiende barn i alderen 0-18 år vokser op i hjem, hvor mindst en forælder har tegn på alkoholproblemer. Det svarer til 109.250 børn på landsplan. 

Download rapporten

Har du spørgsmål?

Ida Hagemann

Projektchef