Søg støtte

Søg

Nyhed -

TrygFonden vil gøre kunstig intelligens til en folkesag

Debatten om kunstig intelligens skal ikke kun være for eksperter, tech-guruer, firmaer og interesseorganisationer. I det nye år inviterer TrygFonden derfor 350 repræsentativt udvalgte borgere til en folkehøring om hvilken plads kunstig intelligens skal have i samfundet.


Kunstig intelligens er på vej ind i vores liv med høj hastighed, og vil give enorme muligheder, men har også potentialet til at skabe utryghed for mange. For hvad betyder kunstig intelligens reelt for den enkelte i Danmark og for vores samfund? 

Det er nogle af de spørgsmål, der er til debat på Hotel Nyborg Strand den 3. og 4. februar 2024, hvor Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet sammen med TrygFonden inviterer 350 repræsentativt udvalgte borgere med ind i samtalen om udviklingen i kunstig intelligens.

Folkehøringen skal bidrage til at gøre deltagerne klogere på potentialer og risici ved kunstig intelligens og give borgerne mulighed for at levere input og stille spørgsmål til politikere og eksperter. 

Folkehøringen skal være med til at sikre befolkningen en stemme i debatten.

Rie Odsbjerg Werner, der er direktør i TrygFonden og TryghedsGruppen.

Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet, Digital Democracy Centre fra Syddansk Universitet, Verian og professor Kasper Møller Hansen er partnere på projektet, der skal inddrage borgerne i at skabe gode rammer om brug og udvikling af kunstig intelligens – i samarbejde med politikere, virksomheder og organisationer.

”Borgernes stemme, drømme og bekymringer skal have en fremtrædende plads i, hvordan vi indarbejder brugen af kunstig intelligens i vores samfund," siger Rie Odsbjerg Werner, der er direktør i TrygFonden og TryghedsGruppen.

Forstå en folkehøring på 42 sekunder

Professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet er forklarer kort og præcist, hvad en folkehøring er fra Hotel Nyborg Strand, der danner rammer om TrygFonden og Digitaliserings- og Ligestillingsministeriets folkehøring den 3 – 4. februar 2024. 

Borgernes holdninger til kunstig intelligens er et vigtigt indspil til regeringens arbejde på området – og en af deltagerne på folkehøringen er Digitaliserings- og Ligestillingsminister Marie Bjerre (V). Hun vil bl.a. dele regeringens syn på kunstig intelligens og de perspektiver, hun ser i den nye teknologi. Derudover tager hun danskernes spørgsmål og anbefalinger med i det videre politiske arbejde.

"Kunstig intelligens har potentialet til at løse nogle af vor tids største udfordringer. Derfor foreslår regeringen en strategisk indsats for kunstig intelligens i digitaliseringsstrategien, der skal bidrage til at udnytte teknologiens potentiale. Danske virksomheder skal have de bedste forudsætninger for at anvende de nye teknologier, samtidig med at vi sikrer, at teknologien udvikles og anvendes med afsæt i vores grundlæggende rettigheder og med respekt for vores fælles værdier, samfund og demokrati. Folkehøringen er en oplagt lejlighed til at have en fælles dialog om, hvad kunstig intelligens betyder for os alle sammen, og jeg glæder mig til at lytte til danskerne," siger Marie Bjerre, digitaliserings- og ligestillingsminister.

Folkehøring 3. og 4. februar på Hotel Nyborg Strand

Folkehøringer er et demokratisk værktøj, der kombinerer meningsmåling med oplysning og diskussion. Initiativet til folkehøringen er en del af TrygFondens arbejde for, at alle i Danmark skal kunne færdes sikkert og trygt digitalt. Før, under og efter folkehøringen vil der blive indsamlet data om holdningerne til kunstig intelligens. Datamaterialet vil blive frigivet til forskning, og TrygFonden vil anvende indsigterne i det videre arbejde med at styrke befolkningens digitale tryghed og muligheder.

Folkehøringen afholdes 3.-4. februar 2024 på Hotel Nyborg Strand.

Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet, Digital Democracy Centre fra Syddansk Universitet, Verian og professor Kasper Møller Hansen er partnere på projektet.

Har du spørgsmål?

Peter Madsen

Projektchef