Mere end hver anden voksne dansker lever ikke op til anbefalingerne for motion og bevægelse. Vi sidder ganske enkelt for meget ned – især, når vi er på arbejde, hvor 58 pct. af mændene og 54 pct. af kvinderne sidder stille mere end otte timer om dagen.
Derfor er arbejdspladsen et oplagt sted at sætte ind for at få flere til at bevæge sig mere. En undersøgelse har tidligere vist, at næsten fire du af ti, der kommer i gang med at dyrke motion på arbejdspladsen, ikke i forvejen dyrker motion i fritiden. Samtidig giver motion med kollegerne større arbejdsglæde, et bedre sammenhold og mere overskud i arbejdet.
Ida Hagemann, projektchef i TrygFondenFor mange voksne bevæger sig for lidt. Derfor er det vigtigt, at vi arbejder for, at flere voksne får og fastholder en sund og aktiv livsstil.
TrygFonden har doneret 5,8 mio. kr. til Dansk Firmaidræt, der med projektet ”Sammen om kolleger i bevægelse”, skal skaffe viden og læring om, hvordan flere kolleger kan komme til at strække benene og få pulsen lidt op i arbejdstiden.
”Hvert år dør mange for tidligt af sygdomme, der kunne være undgået, og middellevealderen i Danmark er kortere end de lande, vi normalt sammenligner os med. Det skyldes blandt andet, at for mange voksne bevæger sig for lidt. Derfor er det vigtigt, at vi arbejder for, at flere voksne får og fastholder en sund og aktiv livsstil. Og flere kolleger, der bevæger sig sammen, har i vores optik stor effekt – ikke bare for den enkelte medarbejder, men også for det kollegiale sammenhold, for arbejdspladsen og for samfundet,” siger Ida Hagemann, projektchef i TrygFonden.
Positive effekter ved motion på arbejdspladsen
TrygFonden har tidligere støttet Dansk Firmaidræt med midler til projektet ”Flere Aktive Arbejdspladser”, der dokumenterede en række positive effekter ved motion på arbejdspladsen:
- 41 pct. oplevede mere overskud i arbejdet
- 44 pct. tilkendegav stolthed over arbejdspladsen
- 55 pct. fik forøget arbejdsglæde
- 63 pct. oplevede følelsen af holdånd
- 45 pct. fik forøget energiniveau.
Indsatserne i projektet ”Sammen om kolleger i bevægelse” sker i samarbejde med partnere fra fagbevægelsen, arbejdsgivere, arbejdsmiljø, sundhed og forskning.
”Vi har døbt projektet Sammen om kolleger i bevægelse – med en streg under sammen. Vi mangler nemlig ikke evidens for, at motion er livsvigtigt. Vi ved godt, at vi skal bevæge os. Vi mangler heller ikke evidens for, at motion på arbejdspladsen er en god investering. Men på trods af den store viden og evidens, er der altså for få kolleger, der bevæger sig i løbet af arbejdsdagen. Så det er glædeligt, at vi via projektet og de stærke partnere kan få gjort ledelserne og kollegerne endnu mere bevidste om dagsordenen, og dermed få dem til hurtigere at træffe beslutning om at komme i gang og holde ved med bevægelsen og motionen – også på den lange bane,” fortæller Peder Bisgaard, der er formand i Dansk Firmaidræt.
Cirka hver fjerde danske lønmodtager får i øjeblikket tilbudt muligheden for motion på arbejdspladsen.