Søg støtte

Søg

Nyhed -

Flere skal stemme til EP-valget: TrygFonden støtter 23 projekter

TrygFonden har støttet en række projekter med samlet ca. fem mio. kr., der skal være med til at løfte valgdeltagelsen ved det kommende valg til Europa-Parlamentet.


Lokale beboere, der banker på døre i boligområder med lav valgdeltagelse. Workshops, hvor unge udvikler partinavne og mærkesager og kæmper om stemmer. Morgenmadsarrangementer, der skaber samvær og deler viden blandt ældre.

TrygFonden modtog en lang række spændende idéer, efter vi i slutningen af 2023 inviterede interesserede organisationer og foreninger til at søge om støtte til projekter, der kan løfte valgdeltagelsen ved Europa-Parlamentsvalget den 9. juni 2024.

Vi har nu støttet 23 projekter – der bidrager til at øge valgdeltagelsen for befolkningsgrupper, der sjældent får stemt – med samlet ca. fem mio. kr.

 

De 23 projekter, der har fået støtte

Nedenfor kan du se de 23 donationsmodtagere og læse om de projekter, de har fået støtte til.

Kirkens Korshær

For Kirkens Korshærs brugere er EU langt væk, og valgdeltagelsen er lav. Mange undlader at stemme, fordi de tænker, at deres stemme ikke gør nogen forskel for deres livsvilkår, eller fordi det virker for uoverskueligt.

Denne donation går til at skabe opmærksomhed om og øge valgdeltagelsen ved Europa Parlamentsvalget i juni 2024 blandt socialt udsatte og marginaliserede borgere.

Indsatsen omfatter bl.a. arrangementer med lokale/regionale kandidater og debatter om temaer med relevans for målgruppen. Der vil også blive ydet støtte til stemmeafgivning via tilbud om følgeskab og hjælp til at brevstemme, samt afholdes efter-valgarrangementer, hvor valgresultater og en særlig valgmenu indrammer et fællesskab omkring valget. Alle aktiviteter i projektet skal foregå i de velkendte og trygge rammer, som Kirkens Korshærs varmestuer udgør for brugerne.

Team Succes

På workshops i København, Odense, Vejle, Aarhus og Aalborg skal omkring 50 unge i hver by konkurrere mod hinanden ved at stifte egne politiske partier, udforme partinavne og logoer samt blive enige om deres mærkesager.

Herefter er der valg i hvert parti, hvor kandidater vælges til opstilling for de eftertragtede 15 pladser i et simuleret EU-parlament. De skal udarbejde korte kampagnevideoer, forberede deres argumenter og taler, som alt sammen leder op til paneldebatten. Derefter afvikles et valg, hvor de konkurrerer om pladserne i EU, og vinderne fejres.

Et centralt element i workshoppen er også det sociale samvær med fokus på fællesskab, sjov og dannelse af nye relationer. Målet med indsatsen er at styrke den demokratiske forståelse blandt flerkulturelle unge, som sjældent stemmer, og at øge valgdeltagelsen i EU-valget 2024.

Forening Oplysning om Gadeliv

Med donationen vil Foreningen Gadeliv vække den demokratiske interesse for Europaparlamentsvalget 2024 blandt socialt udsatte, som statistisk set har en lav stemmefrekvens.

Det skal bl.a. ske gennem møder, hvor udsatte og politikere kan få hinanden i tale på uformel vis, samt ved at uddanne EP-valgambassadører og besøge sociale tilbud, forsorgshjem og herberg med en ’valgbus’ for at møde de udsatte, hvor de er.  Endelig vil Gadeliv afholde stemme-arrangementer, så det at stemme bliver en social oplevelse.

Projektet gennemføres i samarbejde med bl.a. de hjemløses landsorganisation SAND og Borgerservice i Aarhus Kommune.

Foreningen Demokrati Garage

Demokrati Garage vil med denne donation afholde en række valgaktiviteter, der skal give flere en forståelse for, hvad Europaparlamentsvalget 2024 handler om. Målet er at motivere folk til at stemme, engagere sig i valget og give dem lyst til også på sigt at tage del i demokratiske valg-fællesskaber.

Projektet har særligt fokus på unge under 30 år samt etniske minoritetspersoner i Københavns Nordvestkvarter, der er et område med lavere valgdeltagelse end gennemsnittet. Konkret vil der blive afholdt forskellige valgarrangementer, bl.a. Politisk Morgenkaffe, hvor målgruppen inviteres til samtale omkring langborde med kandidater til EP-valget, samt en valgfest i form af et heldagsarrangement, hvor både etablerede organisationer og nye ukendte stemmer kan komme til orde.

NGO Askovfonden

Med denne donation vil KBH+ (under Askovfonden) øge stemmeantallet blandt minoritetsetniske unge, der sjældent deltager i og stemmer ved valg.

Der skal ansættes og uddannes fire ungeambassadører fra 18+ Klubben, som er målrettet kriminalitetstruede unge over 18 år. Ungeambassadørerne skal gennem besøg og oplæg videreformidle deres nye viden og være positive rollemodeller og derigennem mobilisere deres netværk til at stemme. Gennem hele forløbet vil de unge få hjælp bl.a. til at producere indhold til sociale medier.

Som led i projektet vil KBH+ også afvikle andre aktiviteter, der kan give de unge – både over og under 18 år – viden om, hvorfor det er vigtigt, og hvad de egentlig har af indflydelse ved at afgive deres stemme. Målet er at skabe demokratisk selvtillid og engagement i fællesskab med andre unge og vende de unges tavse stemmer til aktiv demokratisk deltagelse.

Mino Danmark

Mino Danmark vil sammen med organisationen Nyt Europa gennemføre forskellige aktiviteter, der skal give minoritetsetniske danske unge samt unge andengangsvælgere lyst til at engagere sig og deltage i EP-valget 2024.

Målgruppen har ikke stærke sociale relationer eller vaner forbundet med at stemme. Det gælder særligt til EP-valg, som af mange opfattes fjernt. Dette projekt vil derfor have fokus på sociale aktiviteter i form af bl.a. debatter på cafeer, kulturhuse og samlingssteder i hele landet samt oplæg på forskellige undervisningsinstitutioner, hvor målgruppen er.

Derudover vil der blive uddannet 5-7 unge ambassadører, der vil afspejle målgruppen, og som vil blive inddraget på tværs af alle projektets aktiviteter. Ambassadørerne vil også mobilisere målgruppen via sociale medier, hvor de ugentligt vil dele drømme, spørgsmål og tanker op til valget. Som en afsluttende social begivenhed op til valget og selve valghandlingen vil der blive afholdt en valgfest.

Anerkendende TV

Anerkendende TV (ANTV) er en ikke-kommerciel tv-station og socialøkonomisk virksomhed, som arbejder med kommunikation og undervisning for, om og med psykisk og socialt sårbare mennesker.

Denne donation går til et oplysnings- og debatarrangement, der skal klæde ANTV’s målgruppe på, så de i højere grad får indsigt i EP-valget og motiveres til at stemme. Programmet går efter både at involvere og underholde deltagerne.

Projektet gennemføres i samarbejde med Poetklubben, Gadeliv, Kofoeds Skole, Husrum, SIND og De Splittergale, bl.a. i form af video, musik og anden underholdning.

Europæisk Ungdom Danmark

Med denne donation vil Europæisk Ungdom Danmark gennemføre aktiviteter på gymnasier, erhvervsskoler og SOSU-uddannelser med henblik på at involvere en bred skare af unge med forskellige baggrunde.

Projektet vil også have et socialt fokus, så det at engagere sig og stemme kan være noget, man gør sammen med venner eller bekendte. Der vil desuden blive gennemført en kampagne på de sociale medier, som både skal være faglig, oplysende og humoristisk. Endelig vil der på selve valgdagen blive afholdt et fælles tværpolitisk arrangement, som folk kan deltage i, efter de har stemt.

Metal Ungdom

Metal Ungdom, der hører under Dansk Metal, vil arbejde for, at få flere unge på erhvervsfaglige uddannelser, herunder FGU, til at stemme.

I samarbejde med Mette Frobenius vil Metal Ungdom afholde 10 debatter på forskellige uddannelsessteder samt udarbejde en 20-25 minutters undervisningsfilm til gratis afbenyttelse af alle undervisere på skoler, hvor Metal Ungdom ikke når ud i løbet af kampagnen.

Der skal desuden udvikles seks korte SoMe-videoer med fokus på faglige temaer, der er relevante for målgruppen, samt med opfordringer til at stemme.

Kooperationen i Aalborg

Forskning peger på, at den faldende valgdeltagelsen blandt ældre bl.a. skyldes sygdom, begrænset mobilitet og tab af en ægtefæller eller partner.

Kooperationen i Aalborg vil arbejde for at få flere ældre enlige borgere over 70 år til at stemme.

Donationen går til at afholde morgenmadsarrangementer i henholdsvis Thisted, Nørresundby, Aalborg Centrum, Aalborg Vejgaard, Frederikshavn og Brønderslev med 30 deltagere til hvert event. Arrangementerne vil både have et socialt fokus med fælles morgenmad, et informerende aspekt med deltagelse af EP-kandidater samt et aktivt demokratisk element, da alle arrangementer afsluttes med en fælles brevafstemning.

Livsværkstederne i Gellerup

Donationen går til et projekt, der skal skabe større viden om EP-valget og øge valgdeltagelsen i Gellerup gennem fællesskabsorienterende aktiviteter og ved at rekruttere og uddanne 10 valgambassadører fra lokalområdet.

Valgambassadørerne skal gå fra dør til dør og motivere målgruppen til at deltage i Livsværkstedernes valgarrangementer med relevante oplægsholdere og selve valget. Opkvalificeringen af valgambassadører sker i samarbejde med Baba, Bydelsmødre og øvrige lokale aktører.

Demokrati i Europa Oplysningsforbundet

Demokrati i Europa Oplysningsforbundet vil med denne donation gennemføre en Europaparlaments-kampagne målrettet unge i Region Syddanmark med det formål at animere flere unge til at tage stilling til fremtidens EU.

Projektet består bl.a. af en busturné i Region Syddanmark, hvortil der skal produceres materialer til aktivering og involvering af målgruppen. Det gælder bl.a. et webbaseret rollespil og et magasin om EP-valget, partiernes politik, valgets store temaer og kandidaterne.

Der skal også afholdes en række events i Kolding, Aabenraa og Esbjerg. Den primære målgruppe for indsatsen er unge i alderen fra 18 til 23 år – særligt unge på erhvervsuddannelser, med minoritetsbaggrund og fra yderområder i Danmark.

Dansk Rumænsk Forening

Dansk Rumænsk Forening vil øge valgdeltagelse blandt borgere fra andre EU-lande bosat i Danmark.

Projektet består af en informativ online-kampagne, hvis primære budskab vil omhandle målgruppens rettigheder og muligheder for at stemme til Europaparlamentsvalget. Videoerne vil blive formidlet på forskellige sprog for at favne så bredt som muligt og vil også omhandle en række af de politikområder, som EU beskæftiger sig med, for at bringe EU tættere på målgruppen.

Foruden online-kampagnen vil der blive afholdt fire arrangementer i henholdsvis København, Aarhus, Odense og Aalborg for cirka 200 personer. Til arrangementerne kan deltagerne møde kandidater til EP-valget, netværke med andre EU-statsborgere i Danmark og få større viden om europæisk politik.

Landsforeningen af Væresteder

Det er afgørende for socialt udsatte mennesker, at de oplever tryghed og tillid, når de skal afgive deres stemme til et valg. Derfor vil Landsforeningen af Væresteder afholde seks ambassadørkurser op til EP-valget, der skal give en gruppe værestedsbrugere større viden om det danske demokrati, valgprocessen og hvorfor det er vigtigt at bruge sin stemme og demokratiske ret.

Derudover vil kurset klæde værestedsbrugerne på til at fungere som valgambassadør på deres værested, hvor de skal dele viden fra kurset samt afvikle sociale og fællesskabende aktiviteter omkring valget, så flere får mod på og lyst til at stemme til EP-valget.

Det Boligsociale Team

I et boligområde i Varde Nord bor cirka 720 personer, og ved det seneste EU-valg stemte 42,2 pct. af beboerne. Det Boligsociale Team – Varde Boligadministration vil give beboerne viden om det kommende EU-valg samt motivere dem til at tage stilling og stemme.

Der skal bl.a. afholdes mandagscaféer samt fællesspisning med efterfølgende information om EU-valget og mulighed for at stille spørgsmål til politikere. Ambitionen er også at få mulighed for at brevstemme i forbindelse med arrangementerne.

Vendelbohus

Den selvejende institution Vendelbohus vil engagere unge i EU-valget gennem sociale medier, som 69 pct. af de 15-24-årige bruger som kilde til nyheder.

I projekt “Vi stemmer også til EU-valg” skal 10 unge ambassadører sammen med en projektleder og eksterne undervisere lave tekst, billeder og videomateriale om EU-valget til YouTube og Instagram for at informere, motivere og underholde unge. De unge ambassadører bliver udvalgt, så de repræsenterer forskellige personligheder og dermed kan appellere til en bred gruppe af unge.

Amagerplanen

Med donationen vil Amagerplanen øge valgdeltagelsen blandt deres cirka 9.000 beboere. Ved seneste folketingsvalg havde det en positiv effekt på beboernes viden om valget og motivation til at stemme, at en række valg-ambassadører gik dør til dør for at opfordre folk til at stemme. Det resulterede i en stigning i valgdeltagelsen.

Med donationen kan indsatsen gentages op til EU-valget og nå ud til alle boligafdelinger. Der skal uddannes og ansættes valg-ambassadører, som skal informere og motivere deres naboer til at stemme til valget, og boligafdelingernes foodtruck skal være et mobilt informationspunkt, hvor der tilbydes gratis mad og drikke, og hvor beboerne kan se videoer og materiale om EU’s betydning for Danmark og for lokalområdet.

SAGA

Med donationen vil ungdomsbevægelsen SAGA skabe rammer, hvor unge mennesker kan samles for at blive klogere på EU-politik, diskutere og stemme sammen.

Der skal afholdes arrangementer, som informerer, udfordrer og engagerer de unge, bl.a. om hvordan EU påvirker forskellige områder som uddannelsespolitik, indvandring og tech-lovgivning. Ambitionen er at gøre EU-politik relevant og tilgængelig for unge og derved øge deres motivation til at deltage i valg ved at fokusere på personlige møder og fællesskabsdannelse.

Caritas Danmark

Med donationen ønsker Caritas Danmark at gøre EU-valget konkret og vedkommende for de ældre mennesker, som mødes i organisationens madfællesskaber. Her skal de ældre gennem uformelle snakkes have information om EU-valget og motiveres til at engagere sig.

Der arrangeres også en tur til Christiansborg Slot og Folketinget, og udover information om valg, politik og EU bliver valgkort og stemmeproceduren gennemgået. De ældre får også information om, hvor de skal stemme, og der arrangeres en følgeordning, så alle har muligheden for at stemme sammen, hvis der er stemning for det. Der vil også blive afholdt et åbent oplæg om en EU-relevant tematik med efterfølgende fællesspisning, hvor også lokalområdet inviteres.

Aarhus Bibliotekerne

Med donationen kan Aarhus Bibliotekerne arrangere to valgarrangementer på hhv. FGU Aarhus Vest og Kofoeds Skole. Formålet er at engagere eleverne i valget, klæde dem på til at tage stilling og hæve stemmeprocenten blandt både unge og voksne på de to skoler.

Til arrangementerne får eleverne viden om EU og møder nogle af de politikere, som stiller op. Som afslutning har eleverne mulighed for – sammen med en underviser – at gå direkte over på biblioteket og brevstemme, hvis de føler sig klar til det.

Station København

Valgkampe handler ofte om det, som splitter os, og de kan dermed skabe mindre fællesskab og lavere engagement i demokratiet. Derfor vil radiostationen Station København vende konceptet på hovedet med udsendelser, der sætter fokus på det, som vi er enige om i Danmark og på tværs af landene i EU.

Det skal skabe fællesskab og lyst til at stemme til EU-valget – særligt blandt flygtninge og indvandrere, som har en markant lavere valgdeltagelse end resten af de stemmeberettigede i Danmark.

Debatarrangementer og radioudsendelser skal sætte fokus på de fælles europæiske værdier med udgangspunkt i EU-valget, og ambitionen er at få flere københavnere til at stemme til valget samt at oplyse københavnere om, hvilke EU-værdier der samler os.

Frivilligcenter Fredericia

Med donationen vil Frivilligcenter Fredericia besøge udsatte borgere på bosteder for at informere om EU-valget og motivere dem til at stemme. På møderne vil der være forplejning og en oplægsholder, som både vil fortælle om valget og svare på spørgsmål.

Formålet med møderne på bostederne er at skabe interesse for demokratiet og vise, at selvom man af forskellige årsager føler sig anderledes end andre, så har man også en stemme.

Har du spørgsmål?

Natasha Al-Hariri

Projektchef