Søg støtte

Søg

Nyhed -

Vi skal have lighed i overlevelsen af et hjertestop

Chancen for at overleve et hjertestop uden for hospital er ikke lige stor alle steder i Danmark. Folk i almene boligområder har mindre chance for at overleve, og der er flere steder i landet, hvor det tager længere tid for ambulancen at nå frem. Derfor sætter Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden fokus på, hvordan vi som borgere kan organisere os, så en person med hjertestop kan få hurtig hjælp, inden ambulancen kommer frem.


I Danmark har vi gennem de seneste 20 år skabt en nation af førstehjælpere, så tre ud af fire personer, der falder om med hjertestop uden for hospital, i dag får hjælp, inden ambulancen ankommer. Samtidig har vi firedoblet overlevelsen efter hjertestop, og de fleste hjertestopoverlevere vender tilbage til et godt liv. Men forskning viser, at folk i almene boligområder – også de unge under 30 år – har mindre chance for at overleve hjertestop, og der er flere steder i landet, bl.a. i de tyndt befolkede områder, hvor det tager længere tid for ambulancen at nå frem.

"I nogle områder af landet er der langt til den nærmeste hjertestarter og færre mennesker, som kan træde til med hjælp, inden ambulancen når frem. Men for hvert minut der går, inden den livreddende førstehjælp sættes i gang, falder chancen for overlevelse. Skal chancen for at overleve hjertestop øges i de mere udsatte områder af landet, skal vi derfor have opsat flere hjertestartere, hvor forskningen viser, at der i dag er for få, og hvor risikoen for hjertestop er forhøjet. Samtidig skal vi have endnu flere klar til at træde til i netop disse områder," siger Fredrik Folke, professor ved Københavns Universitet, forskningsleder i Region Hovedstadens Akutberedskab og overlæge i kardiologi på Herlev Hospital.

Borgerne har i de seneste år vist en stor vilje til at træde til som en ekstra ressource i akutte situationer. Det skal vi blive endnu bedre til at udnytte

Stine Strandkjær, direktør i Dansk Råd for Genoplivning

Engagerede borgere kan hjælpe et presset sundhedsvæsen

I Dansk Råd for Genoplivning, der repræsenterer 23 medlemsorganisationer og arbejder for, at flere overlever hjertestop og stroke til et godt liv, ser man også et stort potentiale i at engagere civilsamfundet i indsatsen for at skabe større lighed inden for behandling og overlevelse efter hjertestop uden for hospital.

"Vi er meget begejstrede for, at frivillige som fx TrygFondens hjerteløbere og andre mere lokale førstehjælpsordninger rundt om i landet stiller sig til rådighed og træder til ved hjertestop. Men det er vigtigt, at der også fra politisk hold kommer øget fokus på potentialet i at inddrage civilsamfundet. Borgerne har i de seneste år vist en stor vilje til at træde til som en ekstra ressource i akutte situationer. Det skal vi blive endnu bedre til at udnytte – særligt i de områder, hvor der er forhøjet risiko for hjertestop, og hvor det tager ambulancen lidt længere tid at nå frem," siger Stine Strandkjær, direktør i Dansk Råd for Genoplivning.

Markering af årets Hjertestarterdag

Den 16. oktober blev Hjertestarterdagen for 12. gang i Danmark markeret af Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden, og dagen var en oplagt anledning til at få en introduktion til livreddende førstehjælp og viden om, hvordan en hjertestarter fungerer. 

"Jo flere gange man øver sig i at yde livreddende førstehjælp, jo bedre er man rustet til at træde til ved hjertestop. Og det kan redde liv. Derfor markerede vi igen i år den internationale Hjertestarterdag, hvor alle interesserede kunne få en gratis introduktion til hjertelungeredning og brug af hjertestarter. Det var der mange, der benyttede sig af. Hvis disse – eller andre – føler sig inspireret til mere, opfordrer vi alle, der er klar til at træde til for andre, føler sig robuste nok og i øvrigt er over 18 år, til at blive hjerteløbere," siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.

Har du spørgsmål?

Grethe Thomas

Projektchef