Søg støtte

Søg

Nyhed -

Mere end hver fjerde ønsker sig et bedre naboskab

Et godt forhold til naboerne er vigtigt for de fleste. Det skaber tryghed og kan forebygge indbrud. Men mere end hver fjerde oplever, at naboskabet er blevet dårligere de seneste fem år, viser en ny undersøgelse. Nu kan du være med til at booste naboskabet og vinde præmier.


Stirrer du stift ned i mobilen, når du passerer en nabo på din vej? Eller hilser du venligt og spørger, hvordan det går med både børnene, hunden og bilen?

Mange ønsker et stærkere fællesskab, der hvor de bor, men alligevel er naboskabet blevet dårligere de seneste fem år. Det viser en ny undersøgelse, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Et stærkt nabofællesskab handler ikke kun om hygge over hækken – det har en reel betydning for tryghed, trivsel og indbrud.

”Vi ved, at gode naborelationer og godt naboskab kan være med til at forebygge indbrud og styrke trygheden i et nabolag. Når naboer kender og hjælper hinanden, skaber det et miljø, hvor det er sværere for tyve at operere,” siger Emil Rethmeier Madsen, analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd.

Tilliden skal styrkes

En af de største udfordringer for naboskabet i dag er, at flere vælger at passe sig selv.  Ifølge undersøgelsen oplever næsten fire ud af 10, at der ikke er en høj grad af tillid i deres nabolag – måske fordi de ganske enkelt ikke kender hinanden godt nok.

Noget af det, der kan være med til at styrke relationer, er nabolagsaktiviteter. I nogle nabolag er fastelavn, vejfest og arbejdsdage en fast del af fællesskabet. Men mange steder er sociale arrangementer en overset mulighed, for netop fællesaktiviteter kan skabe stærkere relationer og øget tillid mellem naboer.

Der er brug for at styrke naboskabet, og det håber vi at sætte gang i med Vores Nabodag

Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp

En ny indsats, Vores Nabodag, lanceret af Nabohjælp, skal netop booste naboskabet.

"Effektiv Nabohjælp, der skaber tryghed og mindsker indbrud, bygger på aktive nabolag, hvor naboer samarbejder og passer på hinanden. Den nye undersøgelse viser med al tydelighed, at der er brug for at styrke naboskabet, og det håber vi at sætte gang i med Vores Nabodag," siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Kom tættere på dine naboer – og vind præmier

Vores Nabodag skal samle nabolag over hele landet om fællesskab og tryghed. Målet er at få så mange som muligt til at arrangere aktiviteter i maj og juni – og det er nemt at være med!
Allerede nu kan du tilmelde dit nabolag ved at registrere jeres aktiviteter på aktivitetskortet, der giver et samlet overblik over arrangementer i hele landet: Tilmeld jer Vores Nabodag

Som en ekstra motivation er der spændende præmier på højkant – en sjov måde at fejre naboskabet og styrke fællesskabet.

Undersøgelse af naboskabet

Undersøgelsen viser bl.a. at: 

  • For 81 pct. af danskerne er et godt naboskab vigtigt. For flest handler det om at føle sig tryg, hvor man bor, forebygge indbrud og undgå konflikter.
  • Et godt naboskab er kendetegnet ved hjælpsomhed og god kommunikation – bl.a. ved at man hjælper hinanden, når der er brug for det, og man hilser på hinanden.
  • Flest danskere (93 pct.) betragter det at hilse på hinanden som vigtigt for et godt naboskab. Næstflest (87 pct.) fremhæver, at man holder øje med hinandens boliger ved ferie eller fravær. Dernæst fremhæves at hjælpe hinanden med små tjenester samt generel tillid mellem naboer også som vigtigt for et godt naboskab.
  • Mange danskere udtrykker et ønske om et socialt sammenhold og fællesskab i nabolaget, men kun 25 pct. af de adspurgte oplever, at der holdes sociale arrangementer, hvor de bor.
  • Tillid til hinanden i nabolaget har størst selvstændig betydning for oplevelsen af et godt naboskab. 38 pct. af danskerne oplever dog ikke en høj grad af tillid i deres nabolag.
  • Manglende involvering – f.eks. at folk ønsker at passe sig selv – udgør ifølge danskerne den største trussel mod det gode naboskab.
  • Hver fjerde dansker (26 pct.) vurderer, at naboskabet i Danmark er blevet værre indenfor de seneste fem år.

Har du spørgsmål?

Britt Wendelboe

Projektchef