Søg støtte

Søg

Nyhed -

Hellere Bruxelles end Borgen: Vores tillid til EU er rekordhøj

I Danmark har vi mere tillid til EU end til Folketinget, viser en ny måling. Det er bl.a. den sikkerhedspolitiske situation, der ser ud til at få borgerne til at sætte deres lid til EU.


Selvom man nok skal lede længe for at finde et EU-flag i toppen af flagstangen i en dansk villahave, så er tilliden til EU støt stigende i Danmark. Og i den seneste måling fra TrygFonden har EU passeret både regeringen og Folketinget som den institution, flest har tillid til.

Det fremgår af tryghedsmålingen ”En usikker verden”, som TrygFonden udgav i maj 2025.

Danskerne ser mod EU efter løsninger på de sikkerhedspolitiske udfordringer i en usikker verden

Peter G. H. Madsen, projektchef i TrygFonden

Det er særligt, når det kommer til sikkerhedspolitik, at befolkningen ser mod EU efter løsninger. Krigen i Ukraine og USA’s ændrede position i verden er nogle af de forandringer, der senest ser ud til at have skubbet til vores kollektive opfattelse af EU.

”Tilliden til EU har aldrig været højere i de efterhånden mange år, som TrygFonden har målt på netop det spørgsmål. Det vidner om, at tidligere tiders skepsis er forstummet og i vidt omfang ser ud til at være erstattet af en erkendelse af, at det er vigtigt, at vi står sammen i Europa i en usikker tid,” siger projektchef Peter G. H. Madsen fra TrygFonden og tilføjer:

”Målingen kommer netop som Danmark overtager EU-formandskabet og er på den vis et godt udgangspunkt for de mange EU-rettede aktiviteter og debatter, som kommer til at foregå i Danmark i resten af 2025.”

Danmark har formandskabet for EU

Fra den 1. juli til 31. december 2025 varetager Danmark det roterende formandskab for Rådet for den Europæiske Union, også kaldet Rådet eller Ministerrådet. Rådet er sammen med Europa-Parlamentet medlovgiver på de forslag, som Kommissionen fremsætter.

Formandskabsrollen indebærer blandt andet, at Danmark planlægger og leder Rådets møder og repræsenterer Rådet over for de andre EU-institutioner.

Kilde: Udenrigsministeriet

Mere samarbejde og hurtigere beslutninger

Den voksende tillid til EU viser sig bl.a. i ændrede holdninger til dele af EU-samarbejdet, som vi tidligere har været imod. I 2022 stemte et solidt flertal ved en folkeafstemning for at fjerne det danske forsvarsforbehold, og nu er 64 pct. – ifølge tryghedsmålingen – enige i, at EU’s samarbejde om forsvar bør udbygges hurtigst muligt.

Bl.a. mener flere end to ud tre, at EU-landene bør samarbejde om at udbygge våbenindustrien i Europa, og 57 pct. siger ja til, at England og Frankrigs atomvåben bør være en del af et samlet forsvar af unionens medlemslande.

”Det er tydeligt i målingen, at der er en forholdsvis bred opbakning i befolkningen til et endnu dybere samarbejde om Europas sikkerhed og evne til at forsvare sig selv. Det er et signal om, at danskerne ser mod EU efter løsninger på de sikkerhedspolitiske udfordringer i en usikker verden,” siger Peter G. H. Madsen.

Et flertal af de adspurgte i målingen vil desuden effektivere EU, så beslutninger kan træffes hurtigt uden mulighed for, at de enkelte lande kan blokere ved brug af veto. Det skal ligeledes være muligt at smide et land helt ud af EU-samarbejdet, hvis det ikke overholder fælles beslutninger.

Har du spørgsmål?

Peter Madsen

Projektchef