Det er ikke kun brok, kritik og sure opstød, der fylder skærmen, når danskerne logger på Facebook. Faktisk er der mere anerkendelse end angreb i fingrene på os, når vi taster løs i den offentlige debat.
Analyse & Tal har i samarbejde med TrygFonden for første gang kortlagt den anerkendende debat på Facebook, hvor der bliver talt pænt og skabt dialog med plads til – og respekt for – hinandens synspunkter. Til formålet er udviklet Danmarks første algoritme, baseret på kunstig intelligens, der kan detektere anerkendende sprog.
Anders Hede, forskningschef i TrygFondenUndersøgelsen viser, at Facebook også er et sted, hvor vi udviser respekt og omsorg for hinanden og hinandens synspunkter.
Efter at have analyseret 63 mio. kommentarer på 199 politikere og 476 mediers Facebooksider er konklusionen klar: Vi er overraskende gode! For modsat det billede, mange har af den offentlige debat på Facebook, er der i den grad anerkendelse i kommentarsporet.
"Undersøgelsen viser, at Facebook også er et sted, hvor vi udviser respekt og omsorg for hinanden og hinandens synspunkter. Interessant nok er det især, når debatten handler om følsomme emner som psykiske lidelser, eller når debatten handler om ting, vi har lange og gode traditioner for at være uenige om, som f.eks. økonomisk politik, at vi formår at bevare den gode tone,” siger Anders Hede, forskningschef i TrygFonden.
Hvad er 'anerkendende sprog'?
Omkring hver syvende (14 pct.) af alle kommentarer på politikeres og mediers Facebooksider indeholder sproglig anerkendelse af et andet menneske eller dets synspunkter. Over en periode på to år har algoritmen registreret intet mindre end 8,9 mio. anerkendende kommentarer.
Anerkendelsen i politikernes og mediernes kommentarspor fylder altså langt mere end det hårde og hadefulde sprog, hvor cirka fem pct. af alle kommentarer på politikere og mediers Facebooksider efter modering kunne betegnes som ’sproglige angreb’.
På Facebook bliver der især talt anerkendende om sårbare grupper som personer med handicap, psykiske lidelser og socialt udsatte, ligesom børn, ældre og gravide også er på listen over de emner, der modtager den største andel af anerkendelse i kommentarsporet.
Lidt overraskende finder vi også emner som offentlige finanser, #MeToo og arbejdsmarkedsvilkår på listen over emner, der bliver talt mest anerkendende om. Særligt lokalmedierne danner ramme om en anerkendende debat i kommentarsporene. Hos Ugeavisen Varde er næsten hver anden kommentar skrevet i en anerkendende tone.
Hos politikerne finder vi især socialdemokrater og venstrefolk på listen over de politikere med den største andel af anerkendelse i kommentarsporet. Søren Gade topper (V) listen med 80 pct. anerkendende kommentarer.
Politikersider med størst anerkendelse
- Søren Gade (V)
- Bjørn Brandenborg (S)
- Anne Paulin (S)
- Stén Knuth (V)
- Linea Søgaard-Lidell (V)
- Malte Larsen (S)
- Jeppe Bruus (S)
- Nicolai Wammen (S)
- Simon Kollerup (S)
- Annette Lind (S)
Se den fulde liste og læs mere om anerkendelse på politikernes Facebooksider på side 34-38 i rapporten. Find den her.