Derfor lancerer Alkohol & Samfund og TrygFonden appen AlkoLog. Den skal hjælpe med at holde styr på, hvor meget man drikker og giver tips til, hvordan man kan skære ned.
Frederik Mühldorff Sigurd, projektchef, TrygFondenDer er stadig et enormt gab mellem danskernes forståelse af eget forbrug og det reelle forbrug
Under coronapandemien er der desværre sket en samlet stigning i alkoholforbruget, hvor især vinsalget er steget. På trods af, at værtshuse, diskoteker og restauranter har været lukket i en lang periode, har danskerne drukket endnu mere hjemme og øget det samlede alkoholforbrug. Det er bekymrende, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen, og fortsætter:
"Et flertal af danskerne synes, at alkohol fylder for meget i vores kultur. Der bliver drukket for meget, og de fleste har en opfattelse af, at det ikke er dem selv men deres venner eller familie, der drikker for meget. Det er en misforståelse, og appen AlkoLog kan hjælpe mange med at få et bedre indblik i, hvor mange genstande de drikker. Vi kender alle situationen, hvor alkohol kommer på bordet, uden at man egentlig har lyst til det eller bedt om det. AlkoLog er et godt redskab til at fjerne sløringen og gøre genstandene tydelige," siger Bjarne Stenger Elholm.
Hver fjerde dansker drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefaling, som er syv genstande om ugen for kvinder og 14 genstande for mænd. Men hver tredje dansker kender ikke genstandsgrænserne. Grænserne er lavet for at mindske risikoen for at udvikle en lang række alvorlige sygdomme, blandt andet flere kræftsygdomme.
AlkoLog giver tip og reminder
I AlkoLog kan man indtaste alle de genstande man drikker, hvornår man typisk gør det og i hvilke sammenhænge. App’en sender også remindere til ens telefon og kommer med tips til, hvordan man skærer ned på forbruget.
"Der er stadig et enormt gab mellem danskernes forståelse af eget forbrug og det reelle forbrug. AlkoLog kan hjælpe til en større bevidsthed om, hvor meget, hvor og hvornår man drikker, og vi håber, at mange vil bruge appen til at få et sundere forhold til alkohol," siger Frederik Mühldorff Sigurd, projektchef, TrygFonden.