Søg støtte

Søg

Nyhed -

Hjerteløbere gør en livsvigtig forskel hver eneste dag

Førstehjælp i en fart: Tusinder af frivillige er med til at give flere chancen for at overleve et hjertestop.


Indsats kan være afgørende for overlevelse

Hver dag smider cirka 75 hjerteløbere, hvad de har i hænderne, for at redde et andet menneskes liv. 

De frivillige hjerteløbere er blandt de 57.300 aktive i TrygFondens Hjerteløberordning, der skal give flere chancen for at overleve hjertestop uden for hospital i Danmark. 

Hjerteløberne gør dagligt en livsvigtig forskel ved at stille sig til rådighed døgnet rundt for at hjælpe andre mennesker, når der er allermest brug for det. Når Hjerteløberordningen aktiveres af en medarbejder på 1-1-2, alarmeres de nærmeste hjerteløbere via hjerteløber-appen. Nogle hjerteløbere sendes efter en tilgængelig hjertestarter, mens andre sendes direkte til personen med hjertestop for at yde hjertelungeredning. Hjerteløberne når ofte frem inden ambulancen og akutlægebilen, og det er netop i de tilfælde, at deres indsats kan være afgørende for overlevelsen. 

Hurtig indsats redder liv

Hvert år bliver der forsøgt genoplivning på cirka 5.000 personer uden for hospitalerne. 

  • Det svarer til 14 personer om dagen. 
  • 3 ud af 4 hjertestop sker i hjemmet. 
  • De øvrige sker på offentlige steder som gader, pladser og parker.  

En hurtig indsats har afgørende betydning ved hjertestop: De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for cirka 10 minutter. Efter cirka 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med cirka 10 pct.

Hjerteløberordningen bliver aktiveret i gennemsnit 10 gange om dagen, og i praktisk taget alle tilfælde accepterer mindst 2 hjerteløbere alarmen. I mindst 70 pct. af tilfældene ankommer en eller flere hjerteløbere til hjertestoppet før det professionelle beredskab.  

Vejviser til nærmeste hjertestarter

Vores villighed til at træde til ved hjertestop i Danmark har medvirket til, at vi i dag er i den absolutte verdenselite, når det gælder genoplivning. I runde tal bliver 650 personer årligt genoplivet, og langt de fleste vender tilbage til et godt liv.

For at hjerteløbere kan gøre en forskel ved hjertestop, er det vigtigt, at der i hele landet er tilgængelige hjertestartere døgnet rundt. 

Aktuelt er der over 26.000 registrerede hjertestartere i TrygFondens Hjertestarter-Netværk. 7 ud af 10 hjertestartere er tilgængelige døgnet rundt. 

Når du ved, hvor den nærmeste hjertestarter er i dit nærområde, kan du hurtigere træde til, hvis det bliver nødvendigt. Find hjertestartere i dit nærområde på kortet her

Vil du også være hjerteløber? 

Man behøver ikke at være læge eller sygeplejerske for at være med til at redde liv. 

Caroline, der er bosat i Aarhus, er hjerteløber. Hun meldte sig, efter at hendes far fik konstateret hjerteproblemer, og hun ønskede at kunne gøre en forskel, hvis ulykken skulle ske.
Hendes første hjerteløberalarm kom midt om natten. Hun blev forskrækket, men handlede hurtigt – hentede en hjertestarter og løb til stedet, hvor flere hjerteløbere allerede var i gang. 

Se videoen, hvor Caroline deler sin oplevelse.

Hør Carolines historie

Test: Er du klar til at blive hjerteløber

Hvis du vil være hjerteløber, skal du være mindst 18 år. Derudover er der nogle ting, du bør overveje, inden du melder dig.

Ved at svare på 5 spørgsmål kan du hurtigt teste, om du er klar til at være hjerteløber - her. 

 

Kilder: TrygFonden, Dansk Råd for Genoplivning og Dansk Hjertestopregister

 

Har du spørgsmål?

Grethe Thomas

Projektchef